Saksa politsei ajas taga olematut kurjategijat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA uurimine
DNA uurimine Foto: SCANPIX

Heilbronni politsei poolt muu hulgas kuues mõrvaloos kahtlustatava müstilise naise DNA oli vatipulgakestel, millega proove analüüsiti, ilmselt juba enne proovide võtmist.



Pikka aega oli kahtlustatav Saksamaa tagaotsituim kurjategija. Seletamatu tapja oli fenomen, kellega seotud vihjete eest lubati 300 000 eurot

(4,7 miljonit krooni), kirjutas Der Spiegel. Temast oli teada vaid tõsiasi, et tegu on naisega. Viimase jälje fantoomist leidis politsei veel tänavu 18. märtsil ühe Saarlandi liidumaa kooli sissemurdmiselt.

Nüüd tundub võimalus kurjategija tabada olevat väiksem kui kunagi varem – lihtsalt seepärast, et seda naist polegi ilmselt olemas. Kriminalistid uurivad hoopis seda, kas vatipulgad polnud juba enne uurijate kätte jõudmist DNAga saastatud ning viimaseid valedele jälgedele juhtinud.

Ajakirja Der Stern andmeil võis vatipulgakestel olla näiteks ühe neid pakkinud töötaja DNA-jälg. Prokurör Ernst Meinersi sõnul võis DNA sinna sattuda aga juba puuvilla korjamise ajal.

Politsei ajas Heilbronni fantoomiks nimetatud kurjategijat, keda kahtlustati kuues mõrvaloos, taga aastaid. Märke temast leiti 2007. aasta aprilli lõpul ka ühe 22-aastase Heilbronni naispolitseiniku mahalaskmise järel. Kokku koguti naise DNAd 16 aasta jooksul 40 kuritööpaigalt. Iga uue jäljega läks pilt hägusemaks, sest leiukohad ja kuritegude asjaolud tegid müstilise naise kohaolu tihti võimatuks.

Tõsisemad kahtlused, et tegu on DNA-saastega, levisid juba mullu, kuid siis jäi vatipulgakeste täpsem uurimine tulemusteta.

2002. aastal muutusid uurijad esimest korda umbusklikuks, sest leidsid müstilise naise DNA-jälgi ühelt tulekahjus hukkunud laibalt, tõenäoliselt aafriklasest asüülitaotlejalt ning sõrmejälgede uurimine andis sama tulemuse fantoomtapja DNAga, mis pidanuks olema võimatu. Uus uurimine aga DNAd ei leidnud ja jaht kestis edasi.

Saastatud vatipulgad

•    Saksa kohtumeditsiiniekspertide sõnul võib ka steriliseeritud vatipulkadele alati sattuda DNA jälgi.
•    Valejälgede vältimiseks tehakse uurimisasutustes ka töötajatele DNA-profiil, mida saab võrrelda proovidelt leitutega.
Allikas: Süddeutsche Zeitung

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles