Ekspert: Venemaa sekkub jõhkralt Soome siseasjadesse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome riigilipp
Soome riigilipp Foto: SCANPIX

Soome välispoliitika juhtfiguurid on leevendanud venelastest emade kohtlemisest tekkinud kõmu, soomlasest Vene-eksperdi arvates kõigutab naaberriik Soome suveräänsust.

«See on fakt, et välisriik sekkub Soome sotsiaaltöötajate tegevusse ehk siis Soome suveräänsusesse ja seda vägagi jultunult,» ütles Helsingi Ülikooli juurde kuuluva Renvalli instituudi dotsent Arto Luukkanen Yle Radio 1 hommikuprogrammis «Ykkösaamu».

Ta mõistab välispoliitika juhtide katseid pehmendada emotsionaalseid väljaütlemisi  inimeste rahustamiseks, kuid tuleb tunnistada ilmselgeid tõsiasju.

Muidu on tegemist pea liiva alla peitmisega, lisas ta.  

Eksperdi sõnul on kõmust keeruline aru saada nii laial avalikkusel kui meedial, kuna soometumise ajal võitlesid ametnikud niisuguste asjadega ja avalikkuse ette need ei jõudnud.

Luukkaneni sõnul ei tohiks Soome Venemaale järeleandmisi teha. «Niisugusest asjast nagu seda on Soome enda seadusandlus, ei tohi niisama lihtsalt taganeda,» rõhutas ta.

Soome ja Venemaa vahel lõõmab tüli lastekasvatuste teemadel, mis kerkis meedias üles Vantaa juhtumi pärast, kus sotsiaaltöötajad võtsid venelasest emalt ära neli last. Vene meedias arutatakse venelaste diskrimineerimisest Soomes, oma arvamuse naaberriigi kohta ütles välja ka välisminister Sergei Lavrov.

Soomes on teemat arutanud välisminister Erkki Tuomioja, tervishoiu- ja sotsiaalteenuste minister Maria Guzenina-Richardson ja eelmine riigipea Tarja Halonen. Soome sotsiaalametnikke seob aga vaikimiskohustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles