Serbiat ärritab ELi nõue Kosovoga suhteid parandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia lipp.
Serbia lipp. Foto: SCANPIX

Serbia peaminister Ivica Dačić kritiseeris kolmapäeval Euroopa Liidu nõuet normaliseerida suhted Kosovoga ja ütles, et see üksnes raskendab dialoogi Serbia ja tema endise lõunaprovintsi vahel.

Euroopa Komisjon nõuab iga-aastases laienemisraportis, et Belgrad teeks pingutusi suhete parandamiseks Prištinaga, kelle iseseisvusmist 2008. aastal ta tunnustamast keeldub.

Raportis soovitatakse tegeleda Põhja-Kosovo probleemidega, kuid austada Kosovo territoriaalset terviklikkust ja arvestada kohaliku elanikkonna vajadustega.

Pinevas Põhja-Kosovos elavad peamiselt serblased, keda Belgrad poliitiliselt ja majanduslikult toetab ning kes keelduvad Priština võimu tunnistamast.

Dačići sõnul tähendab «suhete normaliseerimine» Kosovo territoriaalse terviklikkuse tunnustamist.

«Küsimus on selles, kas see on leebem alternatiiv Kosovo iseseisvuse tunnustamisele. Ehk oleks ausam, kui meilt nõutaks otse Kosovo iseseisvuse tunnustamist,» ütles Serbia peaminister ja lubas pärida aru Euroopa Komisjoni laienemisvolinikult Štefan Fülelt, kes neljapäeval Belgradi külastab.

Dačić on korduvalt öelnud, et Kosovo probleemi parim lahendus oleks serblaste Põhja-Kosovo ja albaanlaste Lõuna-Kosovo lahutamine. Sellega ei ole nõus ei Priština ega rahvusvaheline kogukond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles