Oma loodud riigi isehakanud valitseja suri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealandi vürstiriik
Sealandi vürstiriik Foto: SCANPIX

Maailma üks kõige kummalisem monarh Paddy Roy Bates ehk prints Roy suri eile.

91-aastasena siit ilmast lahkunud Bates oli enda loodud minikuningriigi Sealandi valitseja, edastab iltasanomat.fi.

Ta riik asub Suurbritannia ranniku lähedal Teise maailmasõja ajal rajatud õhutõrjeplatvormil.

Briti armee endine major Bates katsetas 1960. aastatel piraatraadiojaamadega, millega tegelemine oli moes. Maksudest kõrvale hiilimiseks pidid need tegutsema rahvusvahelistes vetes.

Pärast katsetamisi kolis Bates 1966. aastal Fort Roughsi platvormile, mis asub Briti kagurannikust 13 kilomeetri kaugusel. Esmalt andis ta sealt eetrisse raadiojaama Radio Essex. Kuna teda ohustasid konkurendid, siis seadis ta sõja ajast jäänud relvad töökorda.

1967. aastal keelas Suurbritannia raadiosaadete edastamise meres olevatelt struktuuridelt. Bates langetas siis otsuse rajada platvormile riik. See sai nimeks Sealandi vürstiriik.

Temast sai vürst Roy ja ta naisest vürstinna Joan.

Vürts Roy vürstiriik just ei hiilanud oma jõukusega. 550-ruutmeerisel platvormil on kaks betoontorni ja metallalus. Tegemist on maailma väikseima riigiga, mida samas mitte ükski riik ametlikult tunnustanud ei ole.

See ei häirinud Batesi, kes tegi oma riigile põhiseaduse, lipu, passi, margid, raha, hümni ning moto – E Mare Libertas (Vabadus merelt).

«Võin surra kas noorelt või vanalt, kuid ma ei sure kunagi igavusse,» sõnas Bates 1980. aastatel antud intervjuus.

Batesil tekkis elu lõpuperioodil Alzheimer ning ta ei elanud enam oma vürstiriigis. Ta nimetas oma troonipärijaks oma poja Michaeli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles