Ukraina endine välisminister: ELil pole endiselt ühist energiapoliitikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Tarasjuk (keskel).
Boris Tarasjuk (keskel). Foto: Reuters / Scanpix

 Lennart Meri konverentsil esinenud Ukraina eksvälisministri Boris Tarasjuki sõnul näitas selle aasta alguse gaasikriis, et Euroopa Liit pole suutnud välja töötada mingit ühist energiapoliitikat.

«Mingeid õppetunde pole saadud, nagu 2006. aasta Vene-Ukraina kriisi polekski olnud,» ütles Tarasjuk. Tema sõnul oli valmistunud Ukraina, kelle varud hoidsid ka Euroopat mitu päeva «vee peal».

Praegune Ukraina parlamendi Euroopa-komitee esimees Tarasjuk kinnitas, et Ukraina gaasitorustik suudab aastas transportida 150-180 miljardit kuupmeetrit gaasi, praegu transporditakse sedakaudu umbes 110 miljardit kuupmeetrit, mis teeb sellest suurima võrgustiku Euroopas.

23. märtsil kirjutati Brüsselis alla ELi ja Ukraina lepe, millega EL investeeris Ukraina gaasisüsteemi moderniseerimisse miljardeid eurosid. Tarasjuki sõnul suurendaks see Ukraina transiidivõimet veel 60 miljardi kuupmeetri võrra aastas, mis on oluliselt rohkem kui annaks juurde näiteks Nord Streami gaasijuhe.

«ELi poolt oleks suur viga Nord Stream ja South Stream ellu viia,» ütles Meie Ukraina blokki kuuluva partei juht Tarasjuk, kelle sõnul suurendaks see oluliselt ühenduse sõltuvust Vene gaasist.

Tarasjuki arvates peaks Euroopa Liit koos Ukraina ja Venemaaga looma kolmepoolse mehhanismi gaasikriiside vältimiseks.

Euroopa Liidu kaitse- ja välispoliitika juhi Javier Solana energia- ja välispoliitika esindaja Steven Evertsi sõnul on ELi ühtsus energiaküsimustes pidevalt kasvanud, pärast 2006. aasta Ukraina-Vene gaasikriisi pole liidus toimunud ühtki kõrgetasemelist kohtumist, kus energiapoliitikat ja -julgeolekut poleks arutatud.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse korraldatud kolmas Lennart Meri konverents toimub Tallinnas 29-31. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles