Professor: Venemaa sõltub energia osas EList

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi rajatav torustik Leningradi oblastis.
Gazpromi rajatav torustik Leningradi oblastis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Londoni City University professori Alan Riley arvates on kogu Euroopa Liidu energiasõltuvus Venemaast üle paisutatud, kuna tegelikkuses on Venemaa vähemalt sama suures sõltuvuses ELi kõrgetest gaasihindadest.


Näiteks Hiinasse müümine oleks ELi jaoks keeruline, kuna hinnad on sedavõrd madalad ja igasugune odav transpordivõimaus puudub.

«Hiinas on tohutud kivisöevarud, mis lubavad ilma impordita hakkama saada,» ütles Riley.

Cambridge'i ülikooli ja Euroopa Välispoliitika Nõukogu teadlase Pierre Noëli sõnul on Vene gaasi osakaal Euroopa Liidu tarbimises tegelikult pidevalt vähenenud, kuigi kogutarbimine suureneb pidevalt.

Riley arvates on Euroopa Liidu gaasiküsimuse üheks lahenduseks turu liberaliseerimine, mida aitab läbi viia näiteks Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraat, kes jälgib energiakompaniide tegevust ühenduses.

See peadirektoraat on leidnud ELis sadu rikkumisi, mille kõrvaldamine aitaks ühenduse energiasüsteemi mitmekesistada ja läbipaistvamaks teha.

Riley ja Noël esinesid Tallinnas Lennart Meri konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles