Valimiskomisjon: esialgsetel andmetel öeldi tuumajaama ehitusele 'ei'

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu valijad.
Leedu valijad. Foto: SCANPIX

Enamik uue tuumajaama ehitamise rahvahääletusel osalenutest ettepanekut ei toetanud, kuid endiselt pole selge, kas osavõtt ületas 50 protsendi künnise, selgub Leedu keskvalimiskomisjoni esialgsetest andmetest.

Kui loetud olid hääletussedelid 141 valimisjaoskonnas 2017st, oli valimas käinutest rahvahääletusest osa võtnuid 49,35 protsenti, kellest 36 protsenti pooldas uue tuumajaama ehitust.

Mittesiduval referendumil paluti inimestel anda 'jah' või 'ei' vastus väitele «Ma toetan uue tuumajaama ehitamist Leedu Vabariiki».

Rahvahääletuse õnnestumiseks on vaja vähemalt poolte valimisõiguslike osavõttu. Kui osa võtab rohkem kui pool valimisõiguslikest kodanikest, kellest omakorda pooled toetavad ühte vastusevarianti, loetakse otsus vastuvõetuks. Vastasel juhul loetakse rahvahääletus mitte toimunuks. Seimil on õigus otsustada, kas valijate otsusega arvestada või mitte.

Peaminister Andrius Kubilius kutsus pühapäeva õhtul sündmustest mitte ette ruttama ning ära ootama lõplikud tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles