Iisrael saatis parlamendi laiali ja korraldab jaanuaris valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli parlament hääletas eile hilisõhtul knesseti laialisaatmise ja ennetähtaegsete valimiste 22. jaanuaril korraldamise poolt, teatasid võimuesindajad.

Ettepaneku poolt hääletas 120-kohalises knessetis 100 rahvasaadikut, vastu ei olnud keegi.

Peaminister Benjamin Netanyahu teatas nädal tagasi kavatsusest tuua 2013. aasta oktoobrisse kavandatud valimised ettepoole. Otsuse taga oli koalitsioonis tekkinud ummikseis kokkuhoiumeetmetega eelarvepaketi vastuvõtmisel.

Arvamusküsitluste põhjal peaksid Netanyahu ning tema parempoolsete ja usuparteide koalitsioon valimised võitma. Iisraeli opositsioon on killustunud ja nõrk, Netanyahu populaarsust on aidanud suurendada ka pinged Lähis-Idas ja ülemaailmne majanduskriis.

Iisraeli peaminister on korduvalt nimetanud riigi suurimaks strateegiliseks ohuks Iraani tuumarelvaambitsioone, mida Teheran eitab.

«Vähem kui saja päeva pärast otsustab Iisraeli rahvas, kes juhib neid ajal, kui meid on ähvardamas suurimad julgeolekuohud alates riigi rajamisest; kes juhib neid ajal, kui maailm tunnetab viimase 80 aasta rängimat majanduskriisi,» ütles Netanyahu istungi sissejuhatuseks.

Iisraeli peaminister on korduvalt nimetanud riigi suurimaks strateegiliseks ohuks Iraani tuumarelvaambitsioone, mida Teheran eitab. Lähis-Ida ainus, ehkki mitteametlik tuumariik Iisrael pole välistanud Iraani ründamist.

«Igaüks, kes pisendab Iraani tuumaohtu Iisraelile, pole väärt Iisraeli isegi üheks päevaks juhtima,» rääkis Netanyahu.

«Meil on täna võime tegutseda Iraani ja tema liitlaste vastu; võime, mida meil varem polnud,» lisas Iisraeli peaminister lähemalt täpsustamata.

Eelmisel nädalal päevalehes Haaretz avaldatud arvamusküsitluse järgi suurendaksid Netanyahu ja tema liitlased oma parlamendikohtade arvu kahe võrra 68ni, seevastu tsentristide, vasakpoolsete ja araabia erakondade opositioon saaks 52 mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles