Riekstinš: Rasmussenil on head võimalused saada NATO juhiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti välisminister Maris Riekstinš.
Läti välisminister Maris Riekstinš. Foto: Reuters / Scanpix

Taani peaministril Anders Fogh Rasmussenil on väga head väljavaated võita kõigi NATO liikmete toetus ja saada eelseisval tippkohtumisel alliansi uueks peasekretäriks, ütles Läti välisminister Maris Riekstinš esmaspäeval.

Ministri sõnul on Rasmussen ennast poliitikuna tõestanud ja Läänemere piirkonna probleemidega hästi kursis.

«Rasmussen on juhtinud aastaid Euroopa Liidu ja NATO üht liikmesmaad ning on tõestanud end kogenud poliitikuna. Ta on hästi kursis meie regiooni probleemidega. Mina isiklikult pean teda väga heaks kandidaadiks,» ütles Riekstinš.

Rasmusseni kandidatuuri toetab suur osa alliansi liikmetest, teiste seas Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa. Mitteametlikult on toetusest teatanud ka Ühendriigid, ainsaks takistuseks on hetkel Türgi.

Teiste kandidaatide seas NATO peasekretäri kohale on Kanada välisminister Peter MacKay, Norra välisminister Jonas Gahr Störe, Poola välisminister Radoslaw Sikorski ja Tšehhi asepeaminister Alexandr Vondra.

NATO uus peasekretär nimetatakse alliansi tippkohtumisel 3.-4. aprillil Strasbourgis ja Kehlis.

Eesti on seni hoidunud avalikustamast oma eelistust NATO uue pesekretäri suhtes.

Välisminister Urmas Paet kordas esmaspäeval pressikonverentsil, et alliansi peasekretär peab selguma kõigi riikide konsensuse alusel.

«See ei ole nii, et riikide esindajad kogunevad laua taha ja hakkavad hääletama. Me tahame enne teada kõiki kandidaate ning uue peasektretäri valimiseks tuleb seda ühiselt arutada,» lausus Paet. Ta lisas siiski, et kahtlemata oleks Rasmussen hea kandidaat NATO juhi kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles