Astronoomid avastasid nelja päikesega planeedi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmos.
Kosmos. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline amatöör- ja kutselistest astronoomidest koosnev rühm avastas esmakordselt planeedi, mille taevast valgustab neli päikest, selgub täna avaldatud uurimusest.

Maast umbes 5000 valgusaasta kaugusel asuv planeet sai USA Yale´i ülikooli juhitava uute planeetide kohta märke otsivate vabatahtlike programmi Planet Hunters (Planeedikütid) auks nime PH1.

PH1 tiirleb kahe päikese ümber, planeedi enda ümber tiirleb omakorda teine, kaugem tähtedepaar.

Teadlaste sõnul on teada vaid kuus planeeti, mis tiirlevad kahe tähe ümber ning neist ühegi ümber ei tiirle teisi tähti.

«Tsirkumbinaarsed planeedid on planeeditekke äärmused,» ütles Yale´i ülikooli astronoom töörühma juht Meg Schwamb. «Sääraste süsteemide avastamine sunnib meid tagasi joonestuslaua juurde, et üritada mõista seesuguste planeetide kogunemist ja arenemist.»

PH1 on gaasiline planeet, mille läbimõõt on umbes 6,2 Maa omast suurem. Planeet teeb umbes 138 päevaga tiiru binaartähtede ümber, mille mass on vastavalt 1,5 ja 0,41 Päikese massi. Kaks planetaarsüsteemi ümber tiirlevat kaugemat tähte asuvad planeedist umbes tuhat korda kaugemal kui Maa oma päikesest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles