Saakašvili lubas anda Ivanišvilile kodakondsuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bidzina Ivanišvili
Bidzina Ivanišvili Foto: SCANPIX

Gruusia president Mihheil Saakašvili sõnul annab ta valimised võitnud Gruusia Unistuse liidrile Bidzina Ivanišvilile valitsusjuhiks saamiseks vajaliku Gruusia kodakondsuse.

«President andis korralduse anda Bidzina Ivanišvilile Gruusia kodakondsus,» ütles riigipea esindaja Manana Mandžgaladze uudisteagentuurile AFP. «Korraldus jõustub hetkest, kui Bidzina Ivanišvili Prantsuse kodakondsus tühistatakse.»

Ivanišvilil pole praegu Gruusia kodakondsust, selle asemel on tal Prantsuse pass, mõne aja eest loobus ta ka Vene kodakondsusest. Eriteenete eest talle omistatud Gruusia kodakondsus võeti talt ära mullu kodakondsusseaduse rikkumise eest, kuna Gruusia seadused ei näe ette topeltkodakondsust.

Samas muudeti pärast põhiseadust, mis võimaldab Euroopa Liidu kodanikel, kes on sündinud Gruusias ning elanud riigis vähemalt kümme aastat, üldvalimistel kandideerida. Kuna Ivanišvili vastas nendele tingimustele, sai ta ka parlamenti kandideerida. Küll aga ei võimalda Gruusia seadused tal saada peaministriks ega riigipeaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles