Katainenile ei meeldi euroriikide ühise eelarve idee

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen (paremal) ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy.
Soome peaminister Jyrki Katainen (paremal) ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Jyrki Katainen suhtub kahtlevalt Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman van Rompuy ideesse luua euroriikide ühine eelarve.

Ülehomme Brüsselis algaval Euroopa Liidu (EL) tippkohtumisel tuleb arutusele Van Rompuy töörühma majandus- ja rahaliidu tuleviku esialgsed ettepanekud, mis sisaldavad ka ühise eelarve ideed.

«Ma ei usu, et riigid tahaksid eelarvet kasvatada, kui igaühel on oma eelarvegagi tükk tegemist,» ütles peaminister Soome parlamendis.

Van Rompuy töörühma lõppseisukohti hakatakse arutama detsembrisse plaanitud Euroopa Ülemkogu ehk liikmesriikide peaministrite ja presidentide kohtumisel.

Katainen tõdes, et tegemist on suure filosoofilise küsimusega, mis tuleb ELi tasandil lahendada: kas soovitakse eurotsooni suuremat lahutamist ülejäänud EList või peetakse tähtsaks võrdsust. Kui eurotsoon peaks rohkem eralduma, on Soomel oht, et jääb Rootsiga eri leeri.

Euroriikide ühine eelarve tähendaks mingi konkreetse summa koondamist eraldi eelarvesse, mille vahenditega saaks abistada raskustesse sattuvaid riike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles