CNN: Obama võitis väitluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA demokraadist president Barack Obama võitis esimeste arvamusuuringute kohaselt eile õhtul peetud televäitluse vabariiklasest presidendikandidaadi Mitt Romneyga.

New Yorgis toimunud väitluse teemadeks olid muu hulgas maksud, illegaalne sisseränne ja relvaseadus. Uudistekanali CNN küsitluse andmeil pidas Obamat võitjaks 46 ja Romneyt 39 protsenti vastanuist.

Mõlemad olid valmistunud debatiks hoolega ning vaidlus läks kohati väga tuliseks.

Presidendi edumaa väitluse võitja selgitamisel tulenes ilmselt tema esinemisest, mis oli oodatust parem, ning sümpaatsusest.

Kuid küsitlus näitas ühtlasi, et väitluse vaatajate arvates saaks Romney majandusküsimustes paremini hakkama. Kandidaadid olid viigis olulises punktis - kas väitlus mõjutab seda, kuidas valijad hääletavad. Ligi pooled ütlesid, et väitlus ei kalluta neid rohkem kummagi kandidaadi poolt hääletama ning teine pool oli võrdselt kahe kandidaadi vahel jagunenud.

Eileõhtune küsitlus puudutab vaid neid valijaid, kes debatti vaatasid, mitte kõiki ameeriklasi. Kõigi valijate reageering selgub lähipäeval, kui korraldatakse uued arvamusküsitlused.

Ligi kolmveerand väitlust vaadanud vastanuist leidis, et Obama esines oodatust paremini, ning vaid kümnendik ütles, et president esines halvemini. Kõigest 37 protsenti ütles, et endine Massachusettsi kuberner esines oodatust paremini ning 28 protsenti leidis, et Romney esines oodatust kehvemini. Kolmandik vastanuist leidis, et tema esinemine oli ootuspärasel tasemel.

Isikliku meeldivuse poolest edestas Obama oma rivaali suhtega 47 protsenti 41 protsendi vastu. Kuid teatud olulistes küsimustes juhtis Romney - näiteks majanduse vallas 18 protsendipunktiga.

Mitmes küsimuses olid Romney ja Obama tasavägises seisus. Romney juhtis 49%-46% selles osas, kes oleks tugevam liider, ning 45%-43% selles, kes küsimustele otsesemalt vastas. Kuid Obama juhtis 44%-40% küsimuses, kumb kandidaat paistis rohkem hoolivat publiku seast küsimuste esitajatest.

Väitluse vaatajad olid lõhestunud selles küsimuses, kas Romney pakuks riigi probleemide lahendamiseks välja selge plaani. Kuuendiku sõnul ei esitanud president selget plaani.

Selles mõttes lõppes väitlus pigem viigiga. Veerand debatti vaadanud valijaist ütles, et nad hääletaksid väitluse mõjul pigem Obama poolt, ning sama palju ütles, et nad hääletaksid pigem Romney poolt. Poolte vastanute sõnul ei avaldanud väitlus nende eelistustele mingit mõju.

Küsitluses osalenuist moodustasid 33 protsenti demokraadid ja 33 protsenti vabariiklased.

CNNi arvamusküsitluste direktori Keating Hollandi sõnul näitavad need arvud, et debati vaatajate hulgas oli umbes kaheksa protsendipunkti võrra rohkem vabariiklasi kui 2012. aastal kõigi valijate seas läbi viidud küsitlustes, ning seega ei peegelda kiirküsitluse tulemused kõigi ameeriklaste vaateid.

Järgmine, välispoliitikat puudutav väitlus peetakse järgmise nädala algul.

Valimisteni on kolm nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles