Britid pakivad Iraagis asju

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõjaväeorkester Basras.
Briti sõjaväeorkester Basras. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendkuningriik alustas pärast kuus aastat väldanud sõjalisi operatsioone Iraagis täna 4000-mehelise väekontingendi väljaviimist.


Kindralmajor Andy Salmon annab võimu ametlikult üle USA kindralile Michael Oatesile. USA vägede ülesandeks on Iraagi politseijõudude väljaõpetamine ning Lõuna-Iraagi ja pealinna Bagdadi vahel asuvate varustusteede kaitsmine, teatas BBC News.

Umbes 4000-meheline Briti kontingenti asub Iraagi lõunaosas, kus nad baseeruvad Basra lennujaamas. Nende ülesandeks oli peamiselt kohaliku armee väljaõpetamine, lennujaama tsiviilotstarbeks üleandmine ja kohaliku majandusarengu edendamine.

Naftarikas ja Iraagi suuruselt kolmas linn Basra on Briti vägede kontrolli all olnud juba kuus aastast.

Erinevalt USAst polnud Iraagi valitsus nõus sõlmima Ühendkuningriigiga vägede staatuse lepingut, mis oleks võimaldanud kontingendi riigist välja viia pikema aja vältel.

London ja Bagdad on sõlminud lepingu, mille kohaselt peaksid enamik Briti sõduritest pärast kuus aastat naftarikkas ja Iraagi suuruselt kolmandas linnas kestnud missiooni lahkuma riigist mai lõpus.

Kohale jääb umbes 400 sõdurit, kes hakkavad iraaklasi aitama sõjaväelaste koolitamisel ja mereväelaste treenimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles