Obama valmistub suurdebüüdiks Euroopas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama eile Valges Majas.
Barack Obama eile Valges Majas. Foto: AP / Scanpix

Harva on äsja ametisse astunud Ühendriikide president seisnud oma esimesel tähtsal välisvisiidil silmitsi säärase ülesandega kui täna õhtul Eesti aja järgi kella 22 paiku Londonisse jõudev Barack Obama ülehomsel G20 riikide tippkohtumisel, kirjutab AFP.


Pisut üle kahe kuu ametis olnud Obama peab majanduskriisile pühendatud Londoni nõupidamisel tegema vaatlejate sõnul korraga kaht asja: haarama juhtrolli kriisivastases võitluses ning hajutama märke, et Euroopa ja USA pole õiges edasises tees kokku leppinud.

«President Obama mitte üksnes ei astu vastu oma seni suurimale väljakutsele, vaid ta teeb seda esimesel korral, mil ta säärasel maailmaareenil on,» ütles AFP-le Steven Schrage Washingtoni mõttekojast Center for Strategic and International Studies. «Tema seisukohast on tegemist väga suure proovikiviga.»

Obama on lükanud ümber meedias levinud kuuldused, nagu pooldab USA finantsturgude regulatsiooni vähendamise arvelt suuremaid ergutusmeetmeid ja et Euroopa seisukoht on risti vastupidine.

«Ma ei saa enam selgemalt öelda, et mingeid vastaspooli pole,» ütles ta sel kuul. «Tegemist on teeseldud debatiga.»

Ent ekspertide sõnul ei varja soov end Euroopaga ühise rindena näidata erimeelsuste olemasolu.

«Obama administratsioon on avaldanud eurooplastele survet rohkem raha kulutada, kuid eurooplased on tõrksad,» ütles Saksamaa Marshalli fondi teadur Kati Suominen.

«Eriti suuremad maad, nagu Prantsusmaa, Saksamaa ja ELi eesistuja Tšehhi, on väga jäigalt uute kulutuste vastu. Nii et väike lahkheli on olemas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles