Ahtisaari väljendas pettumust ÜRO hääletustulemuse üle

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ahtisaari Pristinas septembris 2012.
Martti Ahtisaari Pristinas septembris 2012. Foto: SCANPIX

Soome endine president Martti Ahtisaari väljendas suurt pettumust ÜRO Peaassamblee hääletustulemuse üle, mille tulemusel Soome ei pääsenud Julgeolekunõukogusse.

Ahtisaari rääkis MTV3 uudistesaatele eile õhtul, et hääletuse lõpptulemus oli üllatav. «See oli mulle suureks pettumuseks, kuna hääletuslubaduste järgi oli meil põhjust oletada, et Soome saab valituks.»

Endise riigipea oletusel sai Luksemburg, mis läks Soomega kahekesis teise vooru, teistelt maadelt poolehoiuhääli. «Siin otsustati anda Luksemburgile võimalus, kuid ei võrreldud riikide varasemaid kordasaatmisi,» märkis ta.  

Ahtisaari sõnul on Luksemburgil juba pikka aega olnud Euroopa Liidus keskne roll ja seetõttu võis maa saada endale mitmete teiste ELi riikide toetuse.   

Hääletus ei lõppenud küll Soome soovide järgi, kuid Ahtisaari loodab, et kampaaniast on kasu tulevikus. «Raha kaotsi ei läinud, sest kampaania rahastamine käis ÜRO eelarvest. Loodetavasti saame suhetest majanduslikku kasu hiljem. Soome sai ju palju sõpru,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles