Hiina võime ärritas küberluure süüdistus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Hiina Rahvavabariigi võimud lükkasid täna ümber kuuldused, nagu oleks riik seotud küberluurega ja nimetasid selliseid süüdistusi alusetuks valeks.


«Mõningad inimesed väljaspool Hiinat on võtnud eesmärgiks levitada kuulujutte niinimetatud Hiina arvutispioonidest,» ütles välisministeeriumi esindaja Qin Gang ajakirjanikele, vahendas AFP.

«Nende katse määrida Hiina mainet valedega on määratud läbikukkumisele,» lisas Qin, kes viitas Kanada uurijate raportile, milles Toronto Ülikooli teadurid kinnitasid pärast kümme kuud kestnud uurimist, et Hiina on üles ehitanud küberspioonide võrgustiku, kellel on ligipääs nii riigiasutuste kui ka tavakasutajate arvutitele üle kogu maailma.

Väidetavalt on häkkerid koondunud võrgustikku GhostNet ja nakatanud ligi 1300 arvutit 103 riigis. Paljud arvutid asusid Aasia riikide, eriti India, Indoneesia, Malaisia, Pakistani, Tai ja Taiwani riigiastutustes. Siiski polnud raporti koostajatel otseseid tõendeid selle kohta, et häkkerid oleks värvanud ja koolitanud Hiina võimud.

Qin lisas, et süüdistused küberspionaažis on kantud külma sõja aegsest agressiivsest mõttemallist, milles Hiina tõusu ülemaailmseks jõuks käsitletakse ohuna rahvusvahelisele julgeolekule.

Ühendriikide varasemate luureandmete kohaselt on rahvavabastusarmee eesmärk saavutada võimaliku konflikti alguses vastase süsteemide rivist välja löömise teel elektrooniline ülekaal, mistõttu tehakse jõupingutusi, et kaitsta paremini ka enda ja võimalike liitlaste arvutisüsteeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles