Iisraeli sõjalennukid pommitasid Sudaanis konvoid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli õhujõudude F-16 hävitaja.
Iisraeli õhujõudude F-16 hävitaja. Foto: AFP / Scanpix

Time'i värskes numbris paljastati, et Iisraeli hävituspommitajad ründasid selle aasta jaanuaris Sudaanis veokite konvoid, milles veeti luureandmetel Iraani rakette palestiinlaste Hamasile.


Kahele juudiriigi julgeolekuallikale viidanud nädalakiri märkis, et rohkem kui paarikümnest veokist koosnenud konvoi vedas rakette Gaza sektori islamistlikele valitsejatele, kes pidas samal ajal sõda Iisraeli vastu, vahendas Reuters.

Iisraeli võimud on seni keeldunud meedia väiteid rünnakute kohta kommenteerimast ning kaitseminister Ehud Barak keeldus ka seekord Time'ile artikli jaoks üksikasju avaldamast.

«Ma ei arva, et meil oleks praeguses olukorras õigus rääkida liiga palju. Me peame tegema seda, mis on vajalik, ning olema vaikselt,» ütles ta reporteritele Golani kõrgendikele tehtud ringkäigu ajal.

Time'i andmetel informeeriti õhulöögist Sudaani pinnal ka USA ametnikke, kuid ameeriklasi rünnakusse ei kaasatud.

«See rünnak oli hoiatuseks Iraanile ja teistele vastastele, mis näitas Iisraeli luurevõimekust ja valmisolekut käivitada operatsioone kaugel väljaspool oma piire, et kaitsta ennast kujunevate ähvarduste vastu,» kirjutas väljaanne.

Iisrael pole ametlikult midagi tunnistanud, kuid ametistlahkuv peaminister Ehud Olmert teatas eelmisel neljapäeval, et juudiriik tegutses «igal pool, kus suutis» oma vaenlaste vastu. «Pole mõtet detailidesse laskuda - kõik võivad oma fantaasiat kasutada,» lisas ta.

Sudaan teatas reedel, et kahtlustab Iisraeli kahe rünnaku korraldamises konvoide pihta riigi põhjaosa kauges regioonis, milles hukkus kuni 40 inimest. Need sõidukid olevat aga olnud liiga väikesed relvade salaveoks.

Time kirjutas, et õhulöögiks konvoi pihta kasutas juudiriik F-16 multifunktsionaalset hävitajat, samas kui F-15 hävitajad pakkusid katet ja mereväe helikopterid olid valmis päästma allatulistatud piloote.

Samuti kasutati tankerlennukeid hävitajate varustamiseks kütusega õhus. Pärast esimest rünnakut käisid mehitamata luureaparaadid pildistamas olukorda ning seejärel anti hävitajatega veel üks löök neile sihtmärkidele, mis esimeses laines pihta ei saanud.

Iisraeli julgeolekuallikas ütles Reutersi ajakirjanikule, et juudiriik kahtlustas Iraani katses viia Hamasi võitlejatele Nõukogude mudelite järgi ehitatud FROG-rakette, mille lennuulatus küündib 70 kilomeetrini ehk pea kaks korda kaugemale kui palestiina sisside praegune võimekus lubab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles