Tõmošenko laitis kahekojalise parlamendi idee maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina peaminister Julia Tõmošenko on presidendi ettepanekust moodustada kahekojaline parlament hämmelduses.

«Kahekojaline parlament sobib föderatiivse riigikorraldusega. Ukraina on unitaarne riik ning minu teada on president ja tema meeskond, nagu ka meie meeskond, alati toetanud Ukraina unitaarsust. Seepärast olin väga üllatunud, et president on oma seisukohta muutnud,» ütles Tõmošenko täna ajakirjanikele.

Samuti laitis Tõmošenko maha riigipea ettepaneku valida ülemkoda majoritaarse süsteemi järgi. Tema sõnul on niisugune süsteem end Ukrainas ammu kompromiteerinud.

Tõmošenko hinnangul viiks niisugune süsteem «oligarhilise korra» kujunemiseni.

Valitsusjuht toonitas, et igal seadusandliku algatuse subjektil, sealhulgas presidendil, on õigus esitada põhiseaduse muutmise ettepanekuid, kuid ülemraada õigus on neid toetada või mitte toetada.

Juštšenko tegi täna oma aastakõnes parlamendile ettepaneku minna üle kahekojalisele parlamendile ning vähendada samal ajal saadikute arvu.

President on seisukohal, et parlamendi alamkoda tuleks valida otsevalimistel proportsionaalse süsteemi järgi. Alamkojal peavad olema seadusandlik funktsioon, õigus valitsust moodustada ja selle tegevust kontrollida. Suutmatus parlamenti moodustada ja tema tegevuskava heaks kiita peab Juštšenko hinnangul viima alamkoja laialisaatmiseni.

Ülemkoda peab tema arvates olema valitav otsevalimistel majoritaarse süsteemi alusel ning esindama regioone. Ülemkoda oleks volitatud kinnitama ametisse kõrgemaid riigiametnikke, välja arvatud valitsusliikmed, ning kinnitama presidendi otsuseid riigikaitse ja julgeoleku vallas.

Presidendi ettepaneku kohaselt oleks iga regioon ülemkojas esindatud kolme senaatoriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles