Briti võimud valmistuvad vihasteks meeleavaldusteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada peaministri Stephen Harperi saabumist tervitasid eile Londonis PETA loomakaitseaktivistid. Hülgepoegade tapmise lõpetamist nõudva organisatsiooni liikmed parodeerisid Vancouveri olümpiamängude logo.
Kanada peaministri Stephen Harperi saabumist tervitasid eile Londonis PETA loomakaitseaktivistid. Hülgepoegade tapmise lõpetamist nõudva organisatsiooni liikmed parodeerisid Vancouveri olümpiamängude logo. Foto: AP/Scanpix

Homse G20 riikide tippkohtumise eel on meeleavaldajad lubanud vallutada täna Londoni finantsrajooni City, et protesteerida kurjade finantstegelaste vastu. Võimud hoiatavad, et vägivallal ei lasta lokata.



Kui laupäeval oli Londonis meelt avaldanud 35 000 inimesel pinnuks silmas Briti valitsuse nõrk tegutsemine võitluses töötuse kasvu ja kliimamuutuste vastu, siis tänaste ja homsete protestiaktsioonide teravik on suunatud nii rahandustegelaste kui suurriikide liidrite vastu.

Scotland Yardi sõnul on potentsiaalse vägivallaohuga toimetulekuks korraldatav avaliku korra tagamise operatsioon üks suuremaid ja keerulisemaid, mis nad kunagi ette võtnud. Võimaliku vägivalla puhkemist aitab ära hoida üle 2500 politseiniku.

Operatsioon läheb maksma umbes kümme miljonit naela (168 miljonit krooni). Kuna kohal on palju maailma meediaväljaandeid, on politseinikud suure surve all, nad peavad näitama, et neil on olukorra üle täielik kontroll.

«Inimeste hirmutamist ei sallita ja politsei tegutseb väga kiiresti, kui tekib oht vara või inimeste vastu,» ütles Briti peaminister Gordon Brown eile.

Londonis toimub täna ja homme seitse ametlikku massimeeleavaldust peaaegu igale maitsele.

Esmalt stardivad täna kohaliku aja järgi kell 11 neljast paigast Londoni kesklinnas neli rongkäiku, mis saavad kokku Briti keskpanga hoone ees. Piibli eeskujul järgnevad meeleavaldajad apokalüpsise neljale ratsanikule, kes kujutavad praegusel juhul sõda, kliimakaost, finantskuritegusid ja riigimaa erastamist.

Pärast seda marsivad Iraagi ja Afganistani sõja vastased pärastlõunal USA saatkonna eest Trafalgari väljakule. Suurte rahvamasside liikumist Londonis ei tee lihtsamaks ka täna õhtul Wembleyl toimuv Inglismaa-Ukraina jalgpallikohtumine.

Homme koonduvad meeleavaldused Exceli konverentsikeskuse juurde Ida-Londonis, kus tippkohtumine tegelikult aset leiab.

Politsei on vägivallaohtu kirjeldanud ülimalt tõenäolisena, väites, et paljud «vanad näod» on internetis taas aktiviseerunud. Briti ajalehe The Guardian teatel on politsei viimastel aastatel massimeeleavaldusi ohjeldades talitanud nõnda, et rahvamass piiratakse sisse ja kellelgi ei lubata enne ohu möödumist eriti vabalt liikuda.

Briti välisministeeriumi teatel läheb tippkohtumise korraldamine valitsusele maksma umbes 20 miljonit naela (336 miljonit krooni). Lisaks politseinike üleajatööle on maksumuse sees Exceli keskuse üür ja muud kulud.

Kuigi paljud britid on ürituse maksumust liiga suureks nimetanud, on see tegelikult märgatavalt odavam kui teised hiljutised tippkohtumised. Näiteks 2007. aastal Heiligendammis Saksamaal peetud G8 tippkohtumise turvamine läks maksma 92 miljonit eurot (1,44 miljardit krooni). Aasta hiljem toimunud G8 kohtumine Jaapanis aga maksis 285 miljonit dollarit (3,36 miljardit krooni). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles