Kõige kauem elanud Auschwitzist pääsenu suri Poolas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitz-Birkenau koonduslaagrimuuseum
Auschwitz-Birkenau koonduslaagrimuuseum Foto: SCANPIX

Auschwitzi koonduslaagrist eluga pääsenud poolakas Antoni Dobrowolski suri nüüd 108-aastasena.

Ta on kõige kauem elanud koonduslaagrist ellu jäänud vang, edastab AFP.

Auschwitz-Birkenau koonduslaagrimuuseumi esindaja Jaroslaw Mensfelti andmetel lahkus Dobrowolski möödunud pühapäeval oma elukohas Debnos.

Kui Natsi-Saksamaa 1939. aastal Poola okupeeris, lubati seal vaid nelja klassilist põhiharidust, eesmärgiga hävitada Poola kultuur ja intelligents.

Sakslased pidasid poolakaid alamaks rahvuseks ning vähese hariduse eesmärgiks oli muuta poolakad nii vaimselt kui füüsiliselt orjadeks.

Põhikooliõpetaja haridusega Dobrowolski aga andis Teise maailmasõja ajal oma kodulinnas salaja tunde.

Natside salapolitsei Gestapo arreteeris mehe 1942. aastal ning ta saadeti esmalt Auschwitzi. Hiljem viidi ta üle Gross Rosenisse ja Sachsenhausenisse.

Mees jäi kogetud õudustest ellu. Poola ja Nõukogude Liidu armee sõdurid vabastasid ta Sachsenhausenist.

103-aastasena antud intervjuus sõnas poolakas, et Auschwitz oli hullem kui Dante põrgu.

Dobrowolski sündis 8. oktoobril 1904. aastal Poolas Wolborzis. Pärast Teist maailmasõda ja karme läbielamisi töötas ta Debnos aastaid poola keele õpetaja  ja koolijuhina.

Ta maetakse homme Debno kalmistule.

Auschwitzi-Birkenau koonduslaagris hukkus vähemalt 1,1 miljonit inimest. Enamik hukkunutest olid juudid, kuid oli ka poolakaid, mustlasi ja teisest rahvusest vange.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles