Põhja-Korea ähvardas USA luurelennukid alla tulistada

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitfoto Musudanri stardiplatvormist.
Satelliitfoto Musudanri stardiplatvormist. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea ähvardas täna alla tulistada kõik stalinistliku riigi õhuruumi sattuvad USA luurelennukid, mis enne raketistarti piiri rikuvad.


USA on saatnud piirkonda oma luurelennukid, et jälgida raketikatsetuseks tehtavaid ettevalimistusi. Põhja-Korea võimude kinnitusel on USA ja Lõuna-Korea lennukite ülelennud alates 9. märtsist märgatavalt sagenenud ja Ühendriikide luurelennuk RC-135 luurelennuk lendas riigi kirderannikul asuva Musudanri stardiplatvormi kohal viimati 22. märtsil, vahendas AFP.

«Kui USA imperialistlikud väljapressijad söendavad saata luurelennukid meie õhuruumi, et sekkuda meie ettevalmistustesse rahumeelse satelliidi lähetamisel, siis meie revolutsioonilised relvajõud tulistavad nad halastamatult alla,» seisis Pyongyangi avalduses.

«Tegemist on põhjendamatu Põhja-Korea Demokraatliku Rahvavabariigi suveräänsuse rikkumisega ja järjekordse ohtliku sõjalise provokatsiooniga».

Põhja-Korea Demokraatlik Rahvavabariik on teavitanud avalikkust kavatsusest saata ajavahemikus 4.-8. aprill kanderaketiga orbiidile rahuotstarbeline sidesatelliit ja on ähvardanud väidetava satelliidilähetuse nurjajaid sõjaga.

Rahvusvaheline üldsus kardab, et Pyongyangi tegelik eesmärk on satelliidilähetuse varjus katsetada oma täiustatud ballistilist raketti nimega Taepong-2. Väidetavalt on rakett Põhja-Korea idarannikul juba ka stardivalmis.

Jaapani ja USA kinnitusel rikub võimalik raketikatsetus 2006. aastal vastu võetud ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioone ja nende rikkumisel on oma tagajärjed. Resolutsioonid võeti vastu samal aastal pärast Põhja-Korea viimast kaugmaaraketi katsetust. See raketikatsetus kukkus aga läbi, sest Taepodong-2 hävines USA ametnike teatel 40 sekundit pärast starti.

Lõuna-Korea luureandmetel on seda raketti kolm aastat täiustatud ja nüüd soovitakse seda uuesti katsetada.

Väidetvalt on tegemist stalinistliku riigi pikima lennukaugusega raketiga, mille tegevusraadius on 6700 kilomeetrit ja mis võiks Põhja-Korea kirdeosas asuvast Musudanri baasist teoreetiliselt ulatuda ka Alaskani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles