Obama ja Medvedev pööravad USA-Vene suhetes uue lehekülje

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Gordon Brown koos abikaasa Sarah'ga ning USA president Barack Obama abikaasa Michelle'iga Londonis Downing Street 10 ukse ees täna.
Suurbritannia peaminister Gordon Brown koos abikaasa Sarah'ga ning USA president Barack Obama abikaasa Michelle'iga Londonis Downing Street 10 ukse ees täna. Foto: Reuters / Scanpix

Presidendid Barack Obama ja Dmitri Medvedev püüavad täna Londoni G20 tippkohtumise eel esimest korda kokku saades pöörata USA-Vene suhetes uue lehekülje.


Riigipead lepivad ilmselt kokku uue tuumarelvastusleppe läbirääkimistes, kuid läbisaamist võivad varjutada mitu vaidlusi tekitanud teemat, nagu näiteks raketitõrjekilp, Iraani tuumaplaanid või NATO laienemine.

Obama ja Medvedevi kohtumine on eelkõige proovikiviks jaanuaris ametisse astunud USA presidendile, kellele on sõit Londonisse esimeseks oluliseks välisreisiks.

Obama eelkäija George W. Bush väitis head läbisaamist Venemaa liidri Vladimir Putiniga. See aga ei hoidnud ära Washingtoni ja Moskva suhete jahenemist.

Obama ja Medvedev on andnud mõista, et soovivad teha oma eelkäijaist pragmaatilisemat poliitikat.

Londoni kohtumiselt oodatakse vähemalt ühte läbimurret - Valge Maja ja Kreml peaksid leppima kokku uues tuumakõlbulike kaugmaarakettide piiramisleppes. Vana lepe aegub tänavu. Teistes küsimustes on ootused märgatavalt madalamad.

«Ei tohiks eeldada «Bushi ja Putini südamesõpruse» laadset kogemust,» ütles Washingtonis asuva Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse Venemaa-asjatundja Sarah Mendelson. «Need mehed ei tegutse sel viisil.»

Valge Maja on tõrjunud USA konservatiivsete ringkondade kriitikat, et Obama on liigagi valmis venelaste nõudmistele järele andma.

«Pole usutav, et meie suhete muutus tähendab seda, et anname neile kõik, mida nad tahavad,» ütles Obama esindaja Robert Gibbs.

Medvedev ütles ajalehes Washington Post avaldatud artiklis, et Ühendriigid ja Venemaa peaksid oma sidemed uuesti üles ehitama, sest kumbki ei saa omavahelistes suhetes endale lubada «triivimist ja ükskõiksust».

Vene president on tervitanud Obama kavatsusi jätta selja taha viimaste aastate pinevad suhted ning kiitnud USA riigipea kirja, milles ta toob esile oma rahvusvahelised prioriteedid.

«Otse öeldes, kui ma lugesin seda, üllatas mind asjaolu, et paljud esile toodud seisukohad kattusid minu ideedega,» ütles Medvedev nädalavahetusel BBC-le antud intervjuus.

Moskvat on ärritanud Bushi administratsiooni toetus Ukraina ja Gruusia püüdlustele ühineda NATOga. Obama on vihjanud, et see pole temale esmatähtis küsimus.

Washington on samuti jätnud lahtiseks võimaluse loobuda raketitõrjesüsteemi laiendamisest Poolasse ja Tšehhisse, millele Moskva on ägedalt vastu.

Samas on Obama administratsioon andnud selgelt mõista, et hoolimata suhete uuest algusest, ei kavatse USA tunnistada Venemaa väljakuulutatud «mõjusfääre».

Obama tahab samuti, et Venemaa teeks USAga koostööd Iraani tuumaambitsioonide ohjeldamisel, ja tõstatab selle küsimuse ilmselt ka kohtumisel Medvedeviga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles