Meeleavaldajad vallutasid rahvaülestõusu 56. aastapäeval Budapesti tänavad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari valitsusvastaste meeleavaldus
Ungari valitsusvastaste meeleavaldus Foto: SCANPIX

Ungari pealinnas Budapestis leidis eile aset valitsusvastane meeleavaldus, milles osales kümneid tuhandeid inimesi.

Eile oli Ungari 1956. aasta rahvaülestõusu aastapäev, edastab AFP.

Ungari peaministri Viktor Orbani vastu suunatud protestis osales üle 50 000 inimese. Opositsiooni raadiojaama andmetel võis osalejaid olla üle 100 000.

Budapestis toimus samal ajal ka valitsuse toetajate meeleavaldus. Ungari riiklik uudisteagentuur MTI teatas, et umbes 150 000 toetajat tuli tänavatele. Ungari peaminister pidas ülestõusu mälestuseks kõne.

Orban sattus nii oma kodumaal kui välismaal kriitika alla diktaatorliku suhtumise tõttu. Mitmed Orbani poolt ellu viidud seaduseuuendused ei meeldi Euroopa Liidule, USAle ja inimõigusorganisatsioonidele.

Orbani partei Fidesz sai 2010. aasta valimistel üle kahe kolmandiku parlamendikohtadest. Viimastel kuudel on Ungaris valitsuse populaarsus kahanenud majandusprobleemide tõttu.

Ungari 1956. aasta ülestõus oli ungarlaste spontaanne vastuhakk nõukogudemeelsele Ungari Rahvademokraatliku Vabariigi poliitikale. Ülestõus kestis 23. oktoobrist kuni 10. novembrini 1956.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles