Ojuland: Magnitski surma taga olnud Vene riigiametnikud ei tohiks ELis reisida ega raha hoiustada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland.
Kristiina Ojuland. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi täiskogu toetas eile häälteenamusega Kristiina Ojulandi koostatud raportit «Ettepanek võtta vastu Euroopa Parlamendi soovitus nõukogule ühiste viisapiirangute kehtestamise kohta Sergei Magnitski juhtumiga seotud Venemaa ametnikele».

Ojuland selgitas raporti esitlusel peetud kõnes, et raporti laiapõhjaline toetus kõigis poliitilises gruppides on märgiks, et Euroopa Parlament peab väärtuspõhist poliitikat oluliseks.

«Me ei taha, et Sergei Magnitski surmas süüdiolevad kõrged Vene riigiametnikud saaksid Euroopa Liidus reisida ega soovi, et nad hoiustaksid siin oma korruptsioonimaigulist raha,» ütles Ojuland. «Me ei soovi, et need isikud ostaksid Euroopa Liidus kinnisvara raha eest, mis on röövitud Venemaa kodanikelt.»

Ojuland märkis, et raporti vastuvõtmine on moraalseks toeks nendele miljonitele venemaalastele, kes soovivad, et nende riik oleks õigusriik, kus korrumpeerunud ametnikkonnal pole kohta.

«Nüüd on pall Euroopa Liidu liikmesriikide valitsuste väravas, sest nemad peavad tegema lõppotsuse sanktsioonide rakendamiseks,» kommenteeris Ojuland.

Vastuvõetud raport annab soovituse seada sisse varadevastased ja viisasanktsioonid Sergei Magnitski hukkumise eest vastutavate Venemaa riigiametnike suhtes. samuti soovitab raport kohelda sarnastel alustel kõiki Venemaa riigiametnikke, kes on rikkunud inimõigusi või on süüdi korruptsioonis.

Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Catherine Ashtoni nimel kõnelenud Euroopa Komisjoni volinik Andris Piebalgs tunnustas Euroopa Parlamendi järjepidevat tööd Venemaal aset leidvate inimõiguste rikkumiste tõstatamisel ning lubas edastada ettepaneku Euroopa Liidu Nõukogule.

Sergei Magnitski suri 2009. aasta 16. novembril Moskva Butõrka vanglas pärast 11-kuulist kohtuotsuseta kinnipidamist, mille vältel ei osutatud talle piisavat meditsiinilist abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles