Katalaani poliitikud palusid ELilt abi Hispaania sõjaväe vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvumise vastased korraldasid 12. oktoobril Barcelonas meeleavalduse.
Kataloonia iseseisvumise vastased korraldasid 12. oktoobril Barcelonas meeleavalduse. Foto: SCANPIX

Neli katalaanist europarlamendi saadikut tahavad, et Euroopa Komisjon ütleks Hispaaniale, et see ei tohi kasutada sõjalist jõudu Kataloonia iseseisvumise ärahoidmiseks, kirjutab portaal EUobserver.

Saadikud Maria Badia, Ana Miranda, Raul Romeva i Rueda ja Ramon Tremosa saatsid vastavasisulise kirja sel esmaspäeval ELi õigusvolinikule Viviane Redingule.

Kirjas avaldavad katalaanid muret, et Hispaanias võimul oleva paremtsentristliku Rahvapartei poliitikud on Kataloonia potentsiaalse iseseisvumise asjus viidanud riigi põhiseaduse VIII artiklile, mille kohaselt võib Hispaania suveräänsuse kaitsmiseks kasutada armeed.

Neli eurosaadikut paluvad, et Euroopa Komisjon teeks avalduse, milles nõuab konflikti osapooltelt igasuguste sõjaliste ähvarduste kasutamise peatamist.

Madridis naerdi kiri välja, kirjutab portaal. Tsentristliku Liidu, Progressi ja Demokraatia Partei liige Rosa Diez nimetas seda solvanguks Hispaania demokraatiale. Opositsioonilise Sotsialistliku Partei liider Alfredo Perez Rubalcaba sõnul pole kirjal reaalsusega midagi ühist.

Kataloonias toimuvad tuleval kuul ennetähtaegsed valimised ning regiooni juht Artur Mas i Gavarro on öelnud, et korraldab võidu korral 2014. aastal referendumi Hispaaniast eraldumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles