Eiffeli torni kallal askeldab veerandsada laevaehitajat

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffelit värvivate tööliste sõnul on nad oma ülesande üle tõeliselt uhked, nendes kõrgustes tegutsedes saab unustada kõik maised mured ja nautida suurepärase vaate ning valgusega töökeskkonda.
Eiffelit värvivate tööliste sõnul on nad oma ülesande üle tõeliselt uhked, nendes kõrgustes tegutsedes saab unustada kõik maised mured ja nautida suurepärase vaate ning valgusega töökeskkonda. Foto: AP / Scanpix

Kuigi algsete kavade kohaselt pidanuks Eiffeli torn juba sada aastat tagasi arhitektuuri­ajaloo prügikasti saadetama, saab ta tänavu hoopiski 17. korda peale uue, mitukümmend tonni kaaluva värvikihi.


Sel nädalal oma 120. sünnipäeva tähistanud Eiffeli torni küljes askeldab praegu 25 Kreeka laevatehase töölist. Nende ülesanne on kanda Pariisi ja Prantsusmaa ühe kuulsama sümboli karkassile pooleteise aasta jooksul 60 kihti keskkonnasõbralikku värvi, mis peaks mitte ainult hoidma ehitist väliselt endiselt ilusana, vaid ka kaitsma rooste eest.

Ajalehe The Times teatel on värvijad oma töö üle väga uhked. «Kui sa juba seal üleval oled, unustad maapinna, mured ja ohud ning jätad kõik selja taha,» rääkis lehele Aderito Dos Santos Baptista, kes on Eiffelit värvimas käinud juba 1981. aastast. «Seal on vaikust ja valgust ja vaade. Meil on kõike sama palju kui lindudel.»

Torni värv pole aastakümnete vältel püsinud ühesugune. See on kõikunud punakaspruunist ookrini ja pruunikast kollasest punakaspruunini, märkis uudisteagentuur AFP.

Alles aastal 1968 lepiti kokku, et edaspidi jääb ehitise toon samaks ning selle värvimiseks kasutatakse spetsiaalset Eiffeli torni pruuniks nimetatud kombinatsiooni, mis sobib ehitist ümbritseva Pariisi maastikuga hästi ja peegeldab öösel vaskselt torni valgustust.

«See värv sobib tornile kõige paremini – see on tema kõige elegantsem rõivastus,» kiitis uudisteagentuurile Jean-Bernard Bros, torni haldava firma juht. «Seda on meile viimased 40 aastat rääkinud filmitegijad, fotograafid ja Pariisi austajad ning kõik, kes armastavad Eiffelit, mistõttu oleme otsustanud selle värvi igaveseks jätta.»

Torn värvitakse eri kõrgustel kolme veidi eri tooni, et see jätaks maapinnalt vaadates ühtlase mulje. 

Esialgu oli Eiffel kaetud vaid punaka roostekaitsega, sest ehitise püstitamise ajal oli kava see 20 aasta pärast lammutada. Nüüd värvitakse torn üle iga seitsme aasta tagant.

Eiffeli torn

•    324 meetri ehk umbes 81 tavalise maja korruse kõrgune torn, mis on Pariisi kõrgeim ehitis, sai oma nime arhitekti Gustav Eiffeli järgi.
•    Ehitati aastatel 1887–1889 ja õnnistati sisse 1889. aasta 31. märtsil, sellest ajast on seda külastanud üle 200 miljoni inimese.
•    Ehitise tänapäeva mõttes kõige rohkem tele- või mobiilimasti meenutav kuju ei meeldinud sugugi kõigile kaasaegsetele. Sel teemal sai Pariisi linnavalitsus ka rohkelt kaebekirju. Kirjanik Guy de Maupassant olevat torni restoranis iga päev lõunatanud põhjendusega, et see on ainus koht Pariisis, kust ei paista ehitise jube struktuur.
•    Vältimaks torni roostetamist, peab seda iga seitsme aasta järel üle värvima. Torni katmiseks kulub umbes 50–60 tonni värvi.
Allikas: wikipedia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles