Obama soovib kriisile kiiret lahendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev (vasakul) ja Barack Obama.
Dmitri Medvedev (vasakul) ja Barack Obama. Foto: SCANPIX.

USA president Barack Obama möönis eile Londonis Ühendriikide süüd globaalse majanduslanguse vallandamises, kuid märkis, et süüdistamisest enam huvitab teda probleemide lahendamine.


«Kuigi see ei juhtu paari päevaga, on edusammud reaalsed,» oli Obama tänase G20 tippkohtumise eel optimistlik.



Eile oli Londonis kahepoolsete kohtumiste ja tuhandete meeleavaldajate päev. Briti peaminister Gordon Brown sõi esmalt hommikust üleeile esimest korda presidendina Albionile jõudnud Obamaga.



Ühisel pressikonverentsil tõdes Obama, et ajalugu on näidanud, et kui riigid valivad majanduskriisi ajal koostöö asemel protektsionismi, on see nende elanikele ränk hoop.



Hiljem kohtus Obama esmakordselt ka Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga ning teatas pärast seda, et Washington ja Moskva sõlmivad relvastusleppe, milles lubavad vähendada tuumalõhkepeade arvu. Medvedev väitis end suhtuvat optimistlikult tulevastesse suhetesse USAga. Ühtlasi võttis Obama vastu ametivenna kutse juulis Venemaad külastada.



Viimastel päevadel levinud kuuldusi lahkarvamustest Ühendriikide ning Saksamaa ja Prantsusmaa vahel nimetas USA riigipea ülepaisutatuks. Stiimulipakette majanduse elavdamiseks on tema sõnul vastu võtnud kõik G20 riigid, erinevused on vaid nende suuruses.



Ometi andsid erimeelsustest eile märku nii Saksa kantsler Angela Merkel kui Prantsuse president Nicolas Sarkozy, kes väitsid, et pole rahul kohtumise lõppavalduse kavandiga.



Jonnakas Sarkozy lausus koguni Prantsuse raadiole, et tema ei kavatse mingite võltskompromissidega rahulduda, ning ähvardas jalga lasta, kui Prantsusmaad kuulda ei võeta.



Ilmselt nii dramaatiliseks sündmused täna ei kujune. Pigem on vaatlejate arvates tegemist osava nipiga teatraalse Sarkozy poolt: kõneluste lõpuni laua äärde jäädes saab kodus tuua seda tõestuseks, et Prantsusmaa muresid võeti kuulda.



Meedia sensatsioonihuvi rahuldasid aga tuhanded meeleavaldajad, kes eile keskpäevaks Londoni finantsrajooni Citysse kogunesid. Demonstrandid hüüdsid: «One solution revolution!» («Ainus lahendus on revolutsioon») ning avaldasid arvamust, et pankurid peaks koos Browniga tuleriidale saatma.



City töötajad ei olnud kehvemad ja õrritasid akendest all tänaval seisvaid demonstrante, neile 10- ja 20-naelaseid kupüüre lehvitades.



Märulivarustuse pidi politsei selga panema pärastlõunal, mil protestijad Royal Bank of Scotlandi pangahoone aknad sisse viskasid. Pärastlõunaks oli vahistatud 23 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles