G20 riigid on lähedal kokkuleppele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina presidendi Hu Jintao selja taga seisvad Barack Obama (vasakult), Silvio Berlusconi ja Dmitri Medvedev täna G20 riigijuhtide ühisfotol.
Hiina presidendi Hu Jintao selja taga seisvad Barack Obama (vasakult), Silvio Berlusconi ja Dmitri Medvedev täna G20 riigijuhtide ühisfotol. Foto: Reuters / Scanpix

BBC teatab, et G20 riigid on jõudnud kokkuleppele, et maksuparadiiside ehk riikide, mille finantsasutuste läbipaistvus pole OECD hinnangul piisavalt suur, vastu kehtestatakse sanktsioonid.


Lahtine on vaid sanktsioonide kestvus ehk kui kaua maksuparadiisid sanktsioonidele peavad alluma. Lahendusega peaks iseäranis rahule jääma Prantsusmaa ja Saksamaa, kes on korduvalt rääkinud vajadusest finantsturge rohkem reguleerida.

Et piirata protektsionistlikke ilminguid, on kõne all ka vabakaubandusreeglite vastu eksivate riikide häbimärgistamine. Räägitakse ka pankurite palkade rangemast reguleerimisest.

Ilmselt lepitakse kokku Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ressursside suurendamises 500 miljardi dollari võrra 750 miljardini. Sellega suureneb IMFi suutlikkus rahahädas riike aidata kolm korda. Lisaks riikidele saab IMF laenu anda ka rahvusvahelistele rahaturgudele.

Peale selle näeb G20 kohtumise lõppkommünikee mustand ette üleilmse kaubanduse toetamist 200 miljardi dollariga. Raha läheb eeskätt ekspordi edendamiseks.

Teated G20 kohtumiselt on Reutersi teatel kergitanud Euroopa aktsiaturge 3,9 protsenti ja Tokyo börsi Nikkei indeksit 4,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles