Madrid: Prantsusmaal vahistati ETA juhtivliige

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Izaskun Lesaka (keskel) vahistamine.
Izaskun Lesaka (keskel) vahistamine. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal vahistati baski separatistliku rühmituse ETA juhtivliige, teatas Hispaania siseministeerium pühapäeval.

Prantsuse politsei eriüksus võttis Lyoni lähedal Maconi linna hotellis kinni Izaskun Lesaka, kes olevat üks kolmest ETA juhist, seisis avalduses.

Koos naisega vahistati ka teine ETA liige, kes osutus siseministeeriumi ja Prantsuse julgeolekuallika andmetel Joseba Iturbideks. Mõlemad olid relvastatud ning vahistati Eesti aja järgi 03.00 ööl vastu pühapäeva.

Hispaania ajalehe El Mundo kohaselt oli Lesaka ETA sõjalise tiiva juht. Ta kuulutati tagaotsitavaks 2005. aastal ja mõisteti jaanuaris Prantsusmaal seitsmeks aastaks vangi.

Hispaania siseminister Jorge Fernández Diaz helistas oma Prantsuse kolleegile Manuel Vallsile, et teda ETA juhtivliikme tabamisel määravaks osutunud abi eest tänada, selgub siseministeeriumi avaldusest.

Valls ülistas viljakat Prantsuse-Hispaania terrorismivastast koostööd.

Baski iseseisvusmeelsed rühmitused mõistsid vahistamise hukka. Tänaseks on vahistatud 24 ETA liiget, neist 16 on kinni peetud Prantsusmaal.

«Meie jaoks on arusaamatu, miks aasta pärast seda, kui ETA vägivaldsest võitlusest loobus, toimuvad poliitilised vahistamised,» seisab rahvuslike ja vasakpoolsete baski parteide rühmituse Izquierda Abertzale avalduses.

ETA on võidelnud üle 40 aasta iseseisva Baskimaa eest Põhja-Hispaanias ja Edela-Prantsusmaal, selle vältel on surma saanud üle 800 inimese. Eelmisel aastal teatas ETA relvavõitluse lõpetamisest, kuid ei ole tänini andnud järele Hispaania võimude nõudele relvad loovutada ja laiali minna.

ETA-l arvatakse olevat tänaseks vähem kui sada aktiivset liiget. Rühmitus kuulub nii Euroopa Liidu kui USA terrorinimistusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles