Orkaan Sandy läheneb USA idarannikule

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA idarannikule läheneb orkaan Sandy, ähvardades kaasa tuua üleujutusi ja elektrikatkestusi, mis võivad mõjutada kuni 50 miljonit inimest.

New Yorgist ja New Jersey osariigist on orkaanihirmus evakueeritud sadu tuhandeid elanikke, teatab BBC News.

USA idarannikul on peatatud ühistransport ja ära on jäänud 7500 lendu.

Meteoroloogid kardavad, et Sandy võib läänest ja põhjast pärit külmade õhumassidega kokku puutudes supertormiks kasvada. Esimese kategooria orkaani mõju suurendab asjaolu, et praegu on ka täiskuu, mis tähendab, et tõusu ajal kerkib veetase tavalisest kõrgemale. Tormioht puudutab 1290 kilomeetri laiust osa USAst, ulatudes Atlandi ookeanist Suure järvistuni keskläänes.

Greenwichi aja järgi kell kuus õhtul asus Sandy New Yorgi linnast 274 kilomeetri kaugusel kagus, teatas riiklik orkaanikeskus. Keskus lisas, et orkaani silm jõuab õhtuks New Jersey rannikust lõunas mandrile. Meteoroloogide ennustuste kohaselt võib ulatuslik orkaan USAs võimutseda 24-36 tundi ja läbida kuni 12 osariiki.

New Yorgis, Washingtonis, Baltimore’is, Philadelphias ja Bostonis seisab orkaaniootuse tõttu ühistransport ning paljud inimesed ei läinud esmaspäeval tööle. New Yorgi võimud kardavad, et üleujutus Manhattanil võib halvata linna metrooliikluse ning maa-alused elektri- ja sidesüsteemid. New Yorgis on orkaaniootuse tõttu suletud börs ja ÜRO peakorter.

Praegu on käimas massiline evakuatsioon Marylandi ja Connecticuti madalamatest rannikuäärsetest piirkondadest, New Yorgi linnas on evakueeritud 375 000 inimest ja koolides on avatud 76 ajutist varjupaika.

Delaware’is on kodudest evakueeritud 50 000 ja Atlantic Citys 30 000 inimest. New Yorgis on East Riveri ja Hudsoni jõgi üle kallaste tõusnud ning suleti New Yorki ja New Jerseyt ühendav Hollandi tunnel.

Pentagon on tormiga võitlemiseks välja pannud 1900 rahvuskaartlast ning pääste- ja abioperatsioonideks on saadaval 140 helikopterit.

Praeguseks on eelmisel nädalal üle Kariibi mere saarte liikunud Sandy kaasa toonud 69 surmajuhtumit, neist 52 Haitil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles