New York kuulutati katastroofipiirkonnaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus New Yorgis
Üleujutus New Yorgis Foto: SCANPIX

USA ja Kanada idarannikut tabanud supertormiks ristitud Sandy nõudis vähemalt 18 inimelu. Postimees.ee hoiab lugejaid sündmustega jooksvalt kursis.

Täiendatud 15.19: Uudisteagentuuri AP andmetel on Sandy ohvrite arv tõusnud vähemalt 18ni, seejuures 17 inimest on hukkunud USAs ja üks Kanadas Torontos. Ohvritest on teatanud New Yorgi, New Jersey, Pennsylvania, Connecticuti, Marylandi, Põhja-Carolina ja Lääne-Virginia osariikide võimud.

Täiendatud 15.11: Täna hommikul tormi tõttu suletud New Jersey osariigis asuv Salemi tuumajaam on energiafirma PSEG Nuclear kinnitusel stabiilses seisundis. Firma teatel suleti jaam, kuna enamik selle veepumpasid muutus kasutuskõlbmatuks.

Täiendatud 14.29: Kinnitatud andmetel on Sandy nõudnud vähemalt 15 inimese elu. New Yorgi linnas sai surma kaks inimest, New Yorgi lähedal asuvates Westchesteri maakonnas kaks ja Long Islandil samuti kaks inimest. Üks inimene sai surma Massachussetsis, kaks inimest Marylandis. Hukkunutest on teatanud ka Connecticuti, Pennsylvania, New Jersey ja Lääne-Virginia võimud. Üks inimene sai surma Kanadas Torontos.

Täiendatud 12.55: Enne USA ja Kanada idarannikule jõudmist räsis Sandy Haitit, kus sai surma 52 inimest. ÜRO on hoiatanud, et Haitit, mis pole endiselt taastunud 2010. aasta jaanuris riiki tabanud ja üle 200 000 ohvri nõudnud tugevast maavärinast, võib ees oodata ränk toidukriis.

Täiendatud 12.38: Tulvavesi murdis läbi New Jersey osariigi põhjaosas Moonachies asuvast tammist, ohustades läheduses asuvaid linnu ja selle elanikke. Päästetöötajad on asunud piirkonna elanikke evakueerima. Kohaliku politseiülema sõnul on vesi tõusnud kohati 1,8 meetrini. 

Täiendatud 12:30: President Barack Obama kuulutas New Yorgi osariigi suurkatastroofi piirkonnaks. Suur osa New Yorgi linnast on endiselt üle ujutatud, transport seisab ning elektrita on umbes pool miljonit elanikku. Washington Posti andmetel on kogu riigis elektrita aga umbes 7,5 miljonit inimest.

Täiendatud 11.48: USA rahvuslik orkaanikeskus on Sandy sisemaale liikumise järel liigitanud tsükloniks. Praegu liigub Sandy üle Pennsylvania osariigi lõunaosa kiirusega 29 meetrit sekundis. Ekspertide sõnul võivad tormi tagajärjed olla endiselt saatuslikud.

Täiendatud 11.31: Atlandi ookeanil orkaani Sandy meelevalda sattunud ja põhja läinud kolmemastilise purjeka Bounty meeskonda kuulunud 42-aastane Claudene Christian suri haiglas. Mitmetes filmides kasutatud purjeka kapten on endiselt teadmata kadunud, 14 meeskonnaliiget pääsesid eluga. Pilte laevast saab näha siit.

Täiendatud 11.22: Päästetöötajate sõnul süttis New Yorgis Queensi linnaosas põlema ja hävis üle poolesaja majapidamise. Tulekahju põhjus pole esialgu teada. New York Timesi teatel võitleb piirkonnas tulega umbes 200 tuletõrjujat. Videot põlengust saab vaadata siit.

Täiendatud 11.14: Sandy varjutab 6. novembril USAs toimuvaid presidendivalimisi, sundides nii president Barack Obamat kui ka tema vabariiklasest rivaali Mitt Romneyt oma plaane korrigeerima. Lähemalt saab lugeda siit.

Täiendatud 10.26: Sandy mõjutab oluliselt USA ja kogu maailma majandust. USA börsid on teist päeva suletud, mis mõjutab ka Euroopa börse. Seiskunud on ka USA idaranniku naftatööstus, naftahinnad on liikunud miinusesse.

Täiendatud 10.18: New Yorgi linnavõimude teatel on merevesi üle ujutanud seitse metrooliini ning kuus bussiterminali, mida peetakse linnatranspordi ajaloo suurimaks katastroofiks. Kahjude kokku arvutamine võtab võimude sõnul aega, kuid varem ennustati tormi kogukahjuks kuni 20 miljardit dollarit.

Täiendatud 9:33: Tormis räsitud New Yorgis läks kohalikus haiglas rikki varugeneraator, misjärel tuli raviasutusest evakueerida üle 200 patsiendi.

Täiendatud 8.27: Hukkunutest viis kaotas elu New Yorgi osariigis, ülejäänud USA kirdeosa erinevates osariikides ja Kanadas Torontos, vahendas uudisteagentuur AFP.

Orkaan Sandy tõi endaga kaasa ulatuslikud elektrikatkestused. Alumisel pildil on New Yorgi panoraam jaanuaris, üleval aga eile. Foto: Scanpix

Asjatundjate sõnul võib hukkunute arv veelgi tõusta. Möödunud nädalal kaotas Kariibi mere saartel orkaan Sandy tõttu elu üle 60 inimese, neist enamik Haitil.

New Yorgi sadamas mõõdeti rekordkõrge kümnemeetrine laine. Vesi on linna peaaegu enda alla matnud ning on tunginud ka metrootunnelitesse.

Manhattani lõunaosas Battery Parkis tõusis veetase üle nelja meetri, tuues kaasa uue veetasemerekordi. Eelmine pärineb 1960. aastast.

New Yorgi kõik lennujaamad on suletud ning umbes 15 000 lendu on ära jäetud. Seiskunud on ka rongiliiklus ja suletud Manhattanile viivad sillad.

Sandy tekitas probleeme juba enne rannikule jõudmist. Tugevate tuulte tõttu on jäänud elektrita üle kahe miljoni idaranniku elaniku. Ainuüksi New Yorgis Lõuna-Manhattanil on elektrita 250 000 majapidamist.

Meteoroloogide sõnul on Sandy viieastmelisel skaalal teise kategooria orkaan. Tuule kiirus ulatus paiguti 51 meetrini sekundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles