Sandy sarnane orkaan tekitaks Aasias kaose

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandy sarnane orkaan tekitaks Aasias kaose
Sandy sarnane orkaan tekitaks Aasias kaose Foto: SCANPIX

Asjatundjate sõnul tekitaks selle nädala alguses USA idarannikut tabanud orkaan Sandy  Aasia ranniku suurlinnu tabades märksa suuremat kahju kui tekkis USAs.

Kuigi vesi vallutas Manhattani, olid newyorklased hästi varustatud tehnikaga, professionaalsed päästetöötajad tegutsesid oskuslikult ning USAl on raha, et katastroofi järgselt uuesti kiiresti jalule saada, edastab Reuters.

Kui orkaan tabaks näiteks mõnda Aasia rannikuäärset suurlinna, siis seal ei suudeta nii kiiresti reageerida ega päästetöid korraldada. Neisse suurlinnadesse voolab pidevalt juurde vaeseid immigrante, kes elavad viletsa ehituskvaliteediga ehitistes.

«Need linnad laienevad kiiresti. Neid ohustavad samas nii merevee pinna tõus kui ka troopilised tormid. On selge, et neis linnades puudub linnaplaneerimine. Äärelinnade agulites elab palju vaeseid, kes on looduskatastroofi korral kõige haavatavamad,» selgitas Londonis tegutseva ja kliimamuutusi uuriva Grantham keskuse teadlane Bob Ward.

Majandusliku koostöö ja arengu organisatsioon (OECD) avaldas nimekirja 20 suurlinnast, mida rannikuüleujutused võivad 2070. aastal ohustada.

OECD avaldas oma raporti 2007. aastal Nüüdseks on need Aasia linnad märgatavalt suurenenud.

Kõige enam üleujutusohtlikke linnu on Aasias – 15.

Kõige haavatavamad on 4,5 miljoni elanikuga India linn Kolkata ja 13 miljoni elanikuga Mumbai.

Bangladeshi pealinn Dhaka ja selle kümme miljonit elanikku on kolmandal kohal.

Looduskatastroofidele altid on ka Hiina Guangzhou, Vietnami Ho Chi Minh, Hiina Shanghai ja Birma Yangon.

Rannikutulvad võivad elu segi paisata ka Bangladeshi linnades Haipongis, Tianjis ja Khulnas, Hiinas Ningbos, Jaapanis Tokyos ja Indoneesias Jakartas.

Kuid orkaanid ja üleujutused ohustavad ka USAs Floridas Miamit, Egiptuses Aleksandriat, Nigeerias lagost ja Elevandiluuranniku Abidjani.

New York oli üleujutusele altide linnade nimekirjas 17. kohal.

«Kõige paremini üleujutuse eest kaitstud linnad asuvad Euroopas, USA linnadel seevastu ei ole nii suurt kaitset,» selgitas Briti üleujutusuurija Susan Hanson.

Hansoni arvates kerkib merevee pind 2070. aastaks poole meetri võrra. Lisaks orkaanide tekitatud üleujutustele on ohuks ka paduvihmad.

Linnade laienemisel ei arvestata tihtipeale sellega, et rannikupiirkonda elamute rajamisel kaob kaitseala ning sealsed elanikud elavad sõna otseses mõttes ohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles