Soome poliitikas tekkis tüli Islandile hävitajate saatmise pärast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome õhujõududele kuuluv McDonnell Douglas F-18 Hornet-tüüpi hävitaja.
Soome õhujõududele kuuluv McDonnell Douglas F-18 Hornet-tüüpi hävitaja. Foto: AFP/SCANPIX

Soome opositsioon süüdistab Jyrki Kataineni valitsust selles, et too aitab NATO-l raha kokku hoida, kui saadab oma hävitajad allianssi kuuluva Islandi taevasse patrullima.Soome peaminister Jyrki Katainen teatas sel nädalal

Põhjamaade Ministrite Nõukogu kohtumisel Helsingis, et 2014. aasta jaanuarist aprillini läkitavad NATOsse mitte kuuluvad Soome ja Rootsi ühiselt oma hävitajad allianssi kuuluva Islandi taevasse patrullima. Aeg on valitud selle järgi, et samal ajal teeb kolmas Põhjamaa – NATOsse kuuluv Norra – seal oma õhuturbe rotatsiooni.

Soome ja Rootsi valitsuse selgituste kohaselt on tegu osaga Põhjamaade kaitsekoostööst, mis on nii pikalt kestnud projekt, et sellel on oma lühend – NORDEFCO.

Reaktsioon Helsingis oli aga ootamatult tormiline. Mitte ainult Põlissoomlased, vaid ka Keskerakond asusid valitsust süüdistama selles, et too tahab õhuväelased panna täitma võõrsil ülesannet, mida seadused neile ette ei näe.

«Toimuvast aru saamine on tõesti keerukas,» iseloomustas Helsingin Sanomate kaitsekorrespondent Kari Huhta puhkenud debatti. «Ma ei usu, et keegi sellest täiel määral aru saab.»

Huhta rõhutas Postimehele, et jutuks on siiski vaatluslennud, mitte selline õhuturve, nagu pakub NATO. «Me oleme väga ettevaatlikud, et mitte kutsuda seda õhuturbeks,» sõnas ta.

«Õhuvaatlusest Islandil on saanud sisepoliitiline küsimus,» nentis Huhta. «Opositsioon on teinud sellest NATO liikmelisuse vastu seismise projekti, valitsus üritab seda esitleda kui Põhjamaade kaitsekoostööd. Tundub, et vastased rõhuvad sellele, et sõjaliselt neutraalne Soome ei tohiks aidata NATO-l kaitsekulutusi kärpida.»

Artikli täisversiooni loe paberlehest või pluss.postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles