Venemaa ründas Läti otsust seisata kodakondsusreferendum

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlased talvisel teise riigikeele referendumil.
Lätlased talvisel teise riigikeele referendumil. Foto: SCANPIX

Vene välisministeerium ründas täna Läti keskvalimiskomisjoni otsust loobuda allkirjakogumise teise etapi korraldamisest seaduseelnõu toetuseks, mis nõudis kõigile mittekodanikele Läti kodakondsuse automaatset omistamist.


«Keskvalimiskomisjoni selgelt politiseeritud otsus, millega jätkatakse rahvusvähemuste diskrimineerimist, näitab, mida tegelikus elus tähendavad selle riigi juhtkonna demagoogilised üleskutsed ühiskonda etnostevahelise dialoogi sisseseadmise kaudu koondada,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitš ajakirjanikele.

Tema sõnul ei võta Läti valitsus endiselt arvesse venekeelse vähemuse seaduspäraseid õigusi ja huve. Lukaševitsi hinnangul on rahvusvahelised organisatsioonid Riiale korduvalt teada andnud vajadusest likvideerida kaasaegse Euroopa jaoks häbiväärne mittekodanike institutsioon ning Läti soovimatus seda teha annab Vene välisministeeriumi esindaja väitel tunnistust puudujääkidest demokraatlikus riigikorralduses.

Läti keskvalimiskomisjon otsustas neljapäeval, et luba korraldada allkirjade kogumist eelnõule, mis nõuab kõigile mittekodanikele automaatselt Läti kodakondsuse omistamist.

Keskvalimiskomisjonil kulus otsuseni jõudmiseks palju aega, kuna mitmetelt ekspertidelt paluti hinnanguid, kas algatatud eelnõus sisalduvad sätted vastavad põhiseadusele ning kas selle üle on võimalik rahvahääletus korraldada.

Komisjoni otsust saab kohtus vaidlustada.

Veebruaris toimus Lätis referendum, millega nõuti vene keelele riigikeele staatust, ent enamus valimisõiguslikke kodanikke lükkas selle tagasi. Sama saatus võinuks oodata ka seda eelnõu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles