Presidendiralli: Obamal pole läinud hästi, Romneyl pole läinud paremini

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: the new york times graafika: silver alt

Washingtonis asuva American University riigiteaduste professor James A. Thurber rääkis telefoniintervjuus, et vaatamata äärmiselt tasavägisele seisule küsitlustes võidab tänavused presidendivalimised pigem Barack Obama kui Mitt Romney.

Viimased küsitlused näitavad, et Barack Obama ja Mitt Romney üleriigiline toetus on sama hästi kui võrdne – vahe ei ületa ühte protsendipunkti. Millal viimati nii tasavägiseid valimisi mäletate?

Muidugi olid 2000. aasta valimised kõige tasavägisemad, mis meil kunagi olnud on, kuid minu arvates tänavu seis tõenäoliselt nii võrdseks ei kujune (meenutuseks: tosina aasta eest otsustas presidendivalimiste võitja USA ülemkohus, mis andis vaidluses Florida osariigi valimistulemuste üle võidu George W. Bushile – toim).

Kindlasti on seis ülimalt tasavägine Colorados ja Virginias. Ohios ja Pennsylvanias on president endiselt napilt ees. Just neid võtmeosariike tuleks vaadata ja arvutada kokku nende eest saadavad valijameeste kohad. Selles arvestuses on väike edumaa presidendil, ehkki see hakkas pärast esimest debatti vähenema.

Enne esimest debatti ei teinud president Obama valimiskampaaniast mitte referendumit oma administratsiooni saavutuste üle, vaid keskendus oponendile. Mitt Romney tegi vigu, tal olid karmid eelvalimised ja üsna parempoolsed vaated. Kuid pärast esimest debatti muutusid valimised palju rohkem referendumiks Obama ja tema administratsiooni üle. See muutis heitluse Obamale raskemaks.

USA meedias on spekuleeritud võimaluse üle, et esmakordselt võivad kandidaadid valijameeste kogus saada võrdselt 269 häält ehk kumbki ei saavuta enamust. Mis siis juhtub?

Sellisel juhul on see esindajatekoja otsustada. Mina ei usu, et nii juhtub. Mul on kahju teiesuguste inimeste pärast meedias, kelle jaoks on kõik muud teemad juba ammendatud. Nii kirjutataksegi igasugustest obs­kuursetest võimalustest, et oleks midagi valimistest kirjutada.

Lõpetuseks: keda ennustate valimiste võitjaks? Obamat?

Kuu aja eest ennustasin küll! (Naerab.)

Usun endiselt, et Obama võidab. See saab olema äärmiselt napp, ta on ees valijameeste arvestuses. Paljudes võtmeosariikides mahub tema edumaa küsitlustes veamäära sisse, Romney jääb temast maha. Ma ei näe, kuidas Romney suudaks võita Ohios, kui just midagi dramaatilist ei juhtu. Kui ta ei võida Ohios, on tal väga raske üle riigi võita. Arvan, et Romney võtab Florida ja Põhja-Carolina, võib-olla Colorado, Virginia ja New Hampshire’i. Kuid isegi sellisel juhul ta kaotab. Kindel ma selles aga pole ja oma raha peale ma kihla ei veaks.
 

Intervjuu täisversiooni loe tänasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles