USA presidendivalimiste kampaania on jõudnud lõpusirgele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney (vasakul) ja ametisolev demokraadist riigipea Barack Obama.
Vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney (vasakul) ja ametisolev demokraadist riigipea Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA presidendivalimiste kampaania on jõudnud lõpusirgele, ametisolev demokraadist riigipea Barack Obama ja tema vabariiklasest rivaal Mitt Romney külastavad nädalavahetusel käputäit osariike, mis ilmselt otsustavad väga tasavägise võistluse tulemuse.

Üleriigilised küsitlused näitasid eile, et Obama ja Romney on nii tasavägised, et neid lahutab vaid 1-2 protsendipunkti.

Vabariiklased on möönnud, et Romney ei ole suutnud saavutada läbimurret, mis on vajalik sellistes võtmeosariikides nagu Ohio, kus arvamusküsitlused näitavad tema mahajäämist Obamast mitme protsendipunktiga. Ükski vabariiklane ei ole valitud presidendiks ilma võiduta Ohios.

Romney on silmitsi raske ülesandega koguda 270 valijamehe toetus. Ta peab võitma enamuses neist üheksast osariigist, mis ei ole kindlalt kaldunud toetama vabariiklaste või demokraatide kandidaati. Need on Ohio, Florida, Virginia, Põhja-Carolina, Nevada, Wisconsin, Iowa ja New Hampshire.

Eelhääletuse võimalust on kasutanud juba umbes 27 miljonit ameeriklast 34 osariigis ja Columbia ringkonnas. Eelhääletuse viimasel päeval ootasid Florida Miami-Dade'i ja Browardi maakonnas valijad kuni neli tundi, et kodanikukohust täita. Florida demokraadist senaator Bill Nelson palus osariigi vabariiklasest kuberneril pikendada eelhääletust vähemalt tänaseni, viidates suurele hulgale valijatele, kes valimisjaoskondadest tagasi saadeti.

Obama täitis eile enne Washingtonist kampaaniaringsõidule teele asumist riigipea kohuseid, arutades kõrgete ametnikega föderaalset reageerimist supertormile Sandy. Obama sõnul kulub orkaanist taastumisele veel pikk aeg, kuid ta lubas, et võimud annavad endast «120 protsenti».

«Pole midagi tähtsamat kui see, et me selle asja korda ajame,» ütles Obama, olles väga hästi teadlik, et tema administratsiooni reageeringu usutavus on väga tähtis tema võiduväljavaadete jaoks. Seejärel suundus ta kolme osariiki hõlmavale kampaaniaringsõidule, alustades Ohiost, mis on seekordsete valimiste suurim lahinguväli.

Obama kampaaniameeskond on kavandanud selleks nädalavahetuseks mitut suurt üritust, et tuua niinimetatud võtmeosariikides kokku suured rahvahulgad. Samas ilmselt ei suudeta meelitada nii palju rahvast, kui 2008. aasta valimiskampaania viimastel päevadel, kui valimisüritustele tuli üle 50 000 inimese.

Obamal on kavas ka kaks ühist kampaaniaüritust ekspresidendi Bill Clintoniga – eile hilisõhtul toimunud valimisüritus Virginias ning tänane New Hampshires.

Romney korraldas suure kampaaniaürituse üleeile õhtul Ohios West Chesteris, alustades lõpuspurti enne ülehomme toimuvaid valimisi.

Eile hommikul osales Romney valimiskampaania üritusel New Hampshire rannikupiirkonnas, pärastlõunaks ja õhtuks olid kavandatud üritused Iowas ja Colorados. Täna on tal kavas valimisüritused Iowas, Ohios, Pennsylvanias ja Virginias.

Romney abid rõhutasid samas, et vabariiklaste presidendikandidaadi üritustekava on paindlik ning võib muutuda vastavalt sellele, kuidas ta soovib oma aega kõige tulemuslikumalt kulutada.

Obama eilses tegevusplaanis olid valimisüritused Ohios, Milwaukees ja Iowas, lõpetades päeva Virginias Bristow's. Täna suundub ta ringsõidule New Hampshire'sse, Floridasse, Coloradosse ja Ohiosse.

Oma esimeses eilses peatuskohas Ohios tuletas Obama valijatele meelde, et ülehomme toimuvad valimised !ei ole lihtsalt valiku tegemine kahe kandidaadi või kahe partei vahel, vaid see on valik kahe erineva visiooni vahel“.

President nimetas end kandidaadiks, keda valijad võivad usaldada.

USAs ei toimu presidendi otsevalimist. Obama ja Romney võistlevad tegelikut selle nimel, et võita vähemalt 270 valijamehe toetus 538-liikmelises valimiskogus. Iga osariigi valijameeste arv sõltub sealsest rahvaarvust ja esindatusest kongressis. Igas osariigis enim hääli saanud kandidaat saab kogu osariigi valijameeste hääled. Valijamehed valivad presidendi 17. detsembril.

Obama läheb valimispäevale vastu väikse edumaaga Romney ees kaalukeeleosariikide eelhääletajate hulgas. Obama edumaa ei ole nii suur kui nelja aasta eest võistluses John McCainiga ja see annab Romney kampaaniameeskonnale lootust, et endine Massachusettsi kuberner suudab ülehomseks vahe tasa teha.

Enne valimispäeva hääli ei loeta, aga mitmed nn võtmeosariigid on avaldanud valimas käinud inimeste parteilisi eelistusi.

Praegu ületab demokraatide valijate hulk vabariiklaste oma Floridas, Iowas, Nevadas, Põhja-Carolinas ja Ohios. Vabariiklased on ülekaalus Colorados.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles