TV: Iisraeli julgeolekujuhid hoidsid ära võimaliku rünnaku Iraanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja kaitseminister Ehud Barak.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja kaitseminister Ehud Barak. Foto: SCANPIX

Iisraeli pea- ja kaitseminister andsid kaks aastat tagasi käsu viia väed lahinguvalmidusse, et valmistada ette rünnakut Iraani tuumarajatistele, kuid tõmbusid julgeolekujuhtide vastuseisu tõttu tagasi, väidab täna õhtul eetrisse minev Iisraeli telesaade Uvda.

Iisraeli telekanali Kanal 2 eelreklaam ei täpsusta, kas valitsusjuhid langetasid ka lõpliku rünnakuotsuse, kuid käsk viia väed lahinguvalmidusse põrkus tollase sõjaväejuhi kindralleitnant Gabi Ashkenazi vastuseisule, kes hoiatas, et Iisraeli vaenlased märkaksid vägede lahinguvalmidusse viimist ning see üksi võiks sõja valla päästa.

«Kui seda akordioni mängida, toob see kuuldavale helisid,» ütles Ashkenazi telekanali teatel. «Selliseid asju ei tehta, kui pole kindel, et sõjaline operatsioon on see, mida soovitakse.»

Telekanali teatel süüdistas Iisraeli luureagentuuri Mossad tollane juht Meir Dagan peaminister Benjamin Netanyahut ja kaitseminister Ehud Barakki ebaseaduslikus tegutsemises, kuna nad ei taotlenud oma sammudele valitsuse ametlikku heakskiitu.

Netanyahu ja Barak lihtsalt üritasid näpata otsust sõtta minna, ütles Dagan telekanali teatel.

Netanyahu esindaja Mark Regevi sõnul ei kommenteeri valitsus saadet, enne kui see on eetrisse läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles