Romney võidu korral peavad küsitlusfirmad aru andma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney eile Ohio osariigis toimunud kampaaniaüritusel.
Vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney eile Ohio osariigis toimunud kampaaniaüritusel. Foto: SCANPIX

Küsitlustulemused näitavad endiselt, et tänastel USA presidendivalimistel saab Barack Obama tõenäoliselt napi võidu Mitt Romney üle. Otsustavaks kujuneb see, mil määral kummagi kandidaadi toetajad valima tulevad.

Esmaspäeval Washingtoni välispressikeskuses toimunud briifingul toonitas uudisteportaali Politico vanemtoimetaja Alexander Burns, et kuigi küsitlused ennustavad Obamale võitu enamikus võtmeosariikidest, eeskätt peamiseks kaalukeeleks olevas Ohios, ja tänu sellele ka valijameeste kogus, mahub presidendi edumaa seal veamäära sisse.

Valimistulemuse määrab tegelikult see, kas demokraadid ja vabariiklased suudavad meelitada piisaval arvul oma pooldajaid hääletama tulema.

Burnsi sõnul usub Obama kampaania, et suudab korrata oma 2008. aasta saavutust tuua valima ajalooliselt suure arvu noori, latiinosid, mustanahalisi ja vallalisi naisi, kes tavaliselt valimisaktiivsusega silma ei paista.

Vabariiklased on enda sõnul Romney poole meelitanud ka suure osa sõltumatutest valijatest, kes nelja aasta eest Obamat toetasid.

Romney meeskond seevastu loodab, et 2008. aasta oli anomaalia ning toona Obama eest hääle andnud on temas nüüdseks pettunud ja jäävad koju. Vabariiklased on enda sõnul Romney poole meelitanud ka suure osa sõltumatutest valijatest, kes nelja aasta eest Obamat toetasid. See on ka põhjus, miks Romney otsustas viimasel hetkel püüda võitu Pennsylvanias, mis alates 1992. aastast on presidendivalimistel alati demokraate toetanud.

Burnsi sõnul on valimiste peateema endiselt majandus ning kuigi ameeriklased peavad Romneyt selles vallas ikka tõsiselt võetavamaks kandidaadiks, pole rahva seas enam Valge Maja ja Obama suhtes seda frustratsiooni, mis oli 2009.-2010. aastal, kui majandussurutis kõige rängem oli.

Romney šanssidele ei aidanud kaasa ka eelmisel nädalal USA kirderannikul möllanud orkaan Sandy, kuna see vähendas tema nähtavust meedias ja pidurdas tema senist hoogu.

«Kui Romney võidab, seisab küsitlustööstusel ees kohtumõistmispäev,» ütles Burns erinevate arvamusuuringute kohta, mis on nädalate kaupa prognoosinud Obamale väikest võitu valijameeste kogu arvestuses.

Kes iganes presidendiks ei valita, saab tema tegutsemisruum sisepoliitikas olema üsna piiratud – kõik märgid näitavad, et esindajatekojas jätkavad enamuses vabariiklased ning senatis demokraadid.

Presidendivalimiste võitja selgub tõenäoliselt Eesti aja järgi homme hommikul kella viieks, kuid äärmiselt tasavägise tulemuse korral võib see edasi lükkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles