Leedu koalitsioonikõnelustel jagati ministeeriume

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Algirdas Butkevičius
Sotsiaaldemokraatide esimees Algirdas Butkevičius Foto: SCANPIX

Leedu koalitsioonikõnelustel osalevad kolm senist opositsioonierakonda jõudsid eile õhtul kokkuleppele ministeeriumide jagamises.

Parlamendivalimised võitnud sotsiaaldemokraatidele läheb kokkuleppe kohaselt peaministri koht ning rahandus-, transpordi- ja kommunikatsiooni-, majandus-, kaitse-, tervishoiu-, välis- ja justiitsministri portfell.

Vastuolulise Viktor Uspaskichi Tööerakond saab kokkuleppe kohaselt oma kontrolli alla põllumajandusministeeriumi, siseministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, sotsiaal- ja tööministeeriumi ning kultuuriministeeriumi. Samuti saab Tööerakond seimispiikri koha.

Tagandatud ekspresidendi Rolandas Paksase Korra ja Õigluse partei saab loodavas valitsuses keskkonnaministri ja energeetikaministri portfelli.

Sotsiaaldemokraatide esimees Algirdas Butkevičius kohtub teisipäeval president Dalia Grybauskaitėga, kes päev pärast valimisi ütles, et variraamatupidamises kahtlustatav Tööerakond ei tohiks võimuliidu moodustamises osaleda.

«Arutelu oli väga pikk. Koondasime majandusega seonduvad ministeeriumid omaette rühma, ülejäänud teise ning seejärel vaatasime, kuidas saaks ministeeriume edukamalt juhtida, usaldades neid ühele või teisele erakonnale,» ütles Butkevičius koalitsioonikõneluste lõppedes.

«Kuna võib öelda, et kokkulepe on saavutatud, mingeid kahtlusi või täiendavaid küsimusi ei tekkinud, siis otsustasime, et allkirjastame teisipäeval seimis koalitsioonileppe,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraatidel, tööerakondlastel ning Korral ja Õiglusel on 141-kohalises seimis kokku 78 kohta.

Butkevičiuse sõnul ei ole Poolakate Valimisaktsioonil lootust ministriportfelli saada, kuid koalitsiooniga ühinemise korral võidakse poolakatele pakkuda mõnda aseministri kohta.

Ministrikandidaatide nimesid pole veel välja öeldud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles