Ukraina hakkas ostma maagaasi Saksamaalt

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Mõkola Azarov
Ukraina peaminister Mõkola Azarov Foto: SCANPIX

Ukraina saab Saksamaalt alates 1. novembrist maagaasi, kinnitas täna peaminister Mõkola Azarov.

Valitsusjuhi sõnul pole «tarnetel veel globaalset mastaapi, kuid need on juba alanud», vahendas UNIAN.  

Azarovi selgituse järgi on praegu põhiülesandeks Euroopast pärit gaasitarnete  tehniliste võimaluste viimistlemine. Ka tuleb kontrollida, et kas süsteemid on kõik töökorras.  

«Momendi ülesanne number üks - viia kõik süsteemid niisugusele tehnilise korrasoleku tasemele, et me oleksime kindlad, et vajadusel võime me saada piisavas koguses gaasi.»   

Praegu jõuab Ukrainasse läbi Poola ligi neli miljonit kuupmeetrit gaasi ööpäevas. Selle müüjaks on Saksa firmast RWE ning tarnel on ajutine iseloom.  

Ukrtransgazi esindajad rääkisid septembris võimalusest vedada gaasi sisse Euroopast ja see kogus võiks aastas jääda 5-20 miljardi kuupmeetri vahemikku. See oli seotud ülestunnistusega, et Vene gaasi sisseostmine on Ukrainale ebasoodne.

President Viktor Janukovõtš ütles oktoobri lõpus, et Venemaalt pärit gaasi hind on ebasoodne ja Ukraina plaanib otsida sellele alternatiivseid variante.  

Vastavalt jaanuaris 2009. aastal Gazpromiga sõlmitud lepingule peab Ukraina selle aasta neljandas kvartalis maksma 432 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest. Samal ajal tarnib Gazprom Ukrainasse 52 miljardit kuupmeetrit gaasi tingimustel «võta või maksa».    

Järgmisel aastal plaanib Ukraina vähendada Venemaalt sisseostetava gaasi kogust 24,5 miljardi kuupmeetrini.

Samal ajal on nii, et mitmed Euroopa riigid saavad Gazpromilt gaasi odavamalt kui ukrainlased, kuigi tarnekulud Lääne-Euroopasse on kõrgemad.

Näiteks Saksa firma BASF ostab Vene gaasi hinnaga 394 dollarit tuhande kuupmeetri eest. Eile sai teatavaks, et Gazprom teeb allahindlust ka Poolale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles