AFP reportaaž USAst: nurisevad valijad ja tormikahjustustega jaoskonnad

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletajad täna järjekorras ootamas.
Hääletajad täna järjekorras ootamas. Foto: SCANPIX

Rahutud New Jersey hääletajad seisid orkaan Sandyga kaasa tulnud rusude ja roiskuva rämpsu vahel järjekorras ja ootasid, millal USA presidendivalimiste ametnikud ajutise valimisjaoskonna püsti saavad

Eelmise nädala tormi käes kõvasti vintsutada saanud Hobokeni linnas tegi üks ajutiselt kokkuklopsitud jaoskond uksed lahti 40-minutilise hilinemisega kell 6.40. Umbes 60 inimest ootas jahedas hommikuilmas.

«See on täiesti lubamatu, me oleme siin kella kuuest saadik ja mõned on isegi veel varem kohale tulnud,» sõnas järjekorras seisnud 38-aastane tarkvarainsener Adora Agim uudisteagentuuri AFP reporterile.

«Kui ma eile linnaametnikule helistasin, siis käskis ta mul mu tavalisse hääletusjaoskonda minna,» lisas naine. Kui ta aga kooli jõudis, kus ta hääletada oleks pidanud saama, nägi naine ainult üleujutustest tekkinud rämpsu kokku lükkavaid puhastustöölisi ja väikest silti, mis ütles, et hääletada saab hoopis kahe kvartali kaugusel asuval seenioride kogukonnakeskuses.

Kui varujaoskond lõpuks uksed avas, väljus vabatahtlik ja teatas nurisevale rahvahulgale: «Palun vabandage koha väljanägemist, kahe päeva eest oli see veel kahejalase (üle poolemeetrise) veekihi all.»

«Te olete kõvasti hilinenud,» kaebles üks hääletaja.

Üleujutusest tekkinud rämps ja muda ääristasid jaoskonnaäärseid kõnniteid, kuid Nigeeriast pärit immigrant Agim, kes toetab muide Barack Obamat, sõnas, et kaos teda hääletamisel ei takistanud. «Ma olen elanud Kolmanda Maailma riigis, kus valija häälel pole mingit tähtsust. Tore on olla kuskil, kus hääl on tähtis.»  

46-aastane investeerimispankur ja Mitt Romney toetaja John Margolis jõudis küll jaoskonda, kuid seal ei töötanud elektrooniline hääletusmasin. Tal kästi teises järjekorras seista, et paberist valimissedeli abil hääletada. Järjekord oli aga liiga pikk ja Margolis otsustas hiljem tagasi tulla. Ehk jõuab ta tagasi aga ajal, mil ta valimiseelistus on juba muutunud.

«Fiskaalselt toetan ma sajaprotsendiliselt Romney’t, või vähemalt eelmise nädalani tegin seda,» sõnas ta ja lisas, et talle avaldas siiski sügavalt muljet see, kuidas Obama tormiga hakkama sai. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles