Maailm mõistab Põhja-Korea raketistardi hukka

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennufirma Asiana Airlines jälgivad lennuteede kaarti Soulis.
Lennufirma Asiana Airlines jälgivad lennuteede kaarti Soulis. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriigid, Jaapan, Lõuna-Korea, Euroopa Liit ja ÜRO mõistavad Põhja-Korea raketistardi hukka, juhtunut hakkab arutama ÜRO Julgeolekunõukogu.


ÜRO peasekretär Ban Ki-moon märkis, et Põhja-Korea tegevus ei aita kaasa jõupingutustele edendada piirkonnas dialoogi, rahu ja stabiilsust, vahendas Reuters.

Ban Ki-Moon nõuab Põhja-Korealt ÜRO resolutsioonide täitmist, mille järgi ei tohi riik testida pikamaarakette.

Põhja-Korea saatis oma väitel teele hoopis sidesatelliidi. Riiklik uudisteagentuur KCNA teatas, et Kwanmyongsong 2 jõudis õnnelikult orbiidile.

Ühendriikide presidendi Barack Obama sõnul kujutab Põhja-Korea taoline tegevus endas ohtu Kirde-Aasiale ja rahvusvahelisele rahule ning julgeolekule.

«Sellise provokatsiooniga on Põhja-Korea ignoreerinud rahvusvahelisi kohustusi, lükkas tagasi üleskutsed vaoshoitusele ja suurendas oma isoleeritust rahvusvahelisest üldsusest,» märkis USA liider.

Euroopa Liidu eesistujamaa Tšehhi hinnangul lisavad sellised ettevõtmised pingeid regiooni stabiilsusele ajal, mil lahendamata tuumaküsimus Korea poolsaarel nõuaks ühist usalduse suurendamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles