Ameeriklased annavad üle riigi hääli ka erinevates poliitküsimustes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklased valivad presidenti ja kongressi.
Ameeriklased valivad presidenti ja kongressi. Foto: SCANPIX

Presidendi valimise kõrval saavad ameeriklased mitmel pool riigis anda hääle ka teistes küsimustes, mõnedes osariikides palutakse valijatelt otsust muuhulgas marihuaana legaliseerimise ja geiabielude kohta.

Ameeriklased saavad teisipäeval eri osariikides meelsust avaldada 172 rahvahääletusele pandud küsimuse kohta.

Kui varem on ameeriklastelt valimispäeval küsitud, kas nad toetaksid samasooliste abielude keelustamist, siis sel korral küsitakse valijate käest Maine'i osariigis, kas nad kiidavad samasooliste abielu heaks.

Marylandi ja Washingtoni osariikides palutakse inimeste arvamust küll geiabielude keelustamise kohta, kuid küsitlused näitavad, et valijad keeldu ilmselt ei toeta. Minnesota osariigis on hääletusele pandud sama küsimus, kuid pole selge, kas valijad geiabielude keelustamist toetavad või mitte.

Colorado, Oregoni ja Washingtoni osariikide valijatelt küsitakse, kas nad toetavad marihuaana dekriminaliseerimist. Arkansase, Montana ja Massachusettsi osariigi valijad saavad hääletada, kas toetada selle lubamist meditsiiniliseks otstarbeks.

California osariigi elanikel palutakse arvamust avaldada selle kohta, kas teha kohustuslikuks hoiatussildid geneetiliselt muundatud koostisega toiduainetele. Juhul kui see Californias heaks kiidetakse, võib tulevikus nii minna ka teistes osariikides. See survestaks toidutööstust looduslike koostisosi kasutama.

California elanikud saavad arvamust avaldada ka surmanuhtluse kaotamise kohta. Osariigis on hetkel surma mõistetud 724 inimest, kuid seal on alates surmanuhtluse taaskehtestamisest 1976. aastal hukatud vaid 13 inimest.

Ühendriikides on surmanuhtlus kaotatud 17 osariigis 50-st.

Floridas ja veel neljas osariigis on valijatel võimalus hääletada meetmete poolt, mis õõnestaksid president Barack Obama tervishoiureformi. Föderaalseaduse ülimuslikkuse tõttu osariigiseaduse suhtes ei oleks sellel suurt mõju, kui valijad meetmed heaks kiidavad.

Florida valijatelt küsitakse ka toetust plaanile, millega soovitakse keelustada osariigi raha kasutamine mitte üksnes abordi, vaid ka tervisekindlustuse jaoks, millega tagatakse aborditeenusele rahaline kate. Montana valijad saavad sõna sekka öelda küsimuses, kas keelata arstidel alla 16-aastaste tüdrukutele aborti teha, kui nad pole vähemalt 48 tundi varem tüdruku vanemaid sellest teavitanud.

Michiganis palutakse valijatel otsustada, kas muuta ametiühingute voli kollektiivläbirääkimistele konstitutsiooniliseks õiguseks. California valijatel palutakse kaaluda meedet ametiühingute poliitilise aktiivsuse piiramiseks, millega keelatakse neil palgasummast mahaarvatavate summade poliitilistel eesmärkidel kasutamine.

Idaho, Nebraska ja Kentucky osariikides pannakse hääletusele kalapüügi- ja jahipidamisõigus. Selle taga on nähakse loomaõigusaktivistide huve. Põhja-Dakota osariigi elanikele antakse võimalus hääletada moodsate põlluharimisviiside ning loomade julma kohtlemist puudutavate seaduste üle, mis ei rakenduks farmerite, jahimeeste ja teadlaste suhtes.

Demokraadid on Ohios hääletusele pannud meetme, mille eesmärgiks on osariigi valimisringkondade määratlemise õigus sõltumatule komisjonile anda, et seeläbi mõned vabariiklaste juhitud seadusandliku võimu tegevuse tõttu kaotanud ringkonnad tagasi võita.

Alabama valijad saavad hääletada selle üle, kas eemaldada osariigi konstitutsioonist ajast ja arust segregeeritud koole ja valimismaksu puudutavad sätted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles