Dubai politsei otsib mõrvaga seoses taga Tšetšeenia asepeaministrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene relvajõudude peastaabile otse allunud kurikuulsa Tšetšeenia eliitpataljoni Vostok komandör Sumil Jamadajev dateerimata fotol.
Vene relvajõudude peastaabile otse allunud kurikuulsa Tšetšeenia eliitpataljoni Vostok komandör Sumil Jamadajev dateerimata fotol. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Dubai politsei otsib endise tšetšeeni iseseisvuslase ja hilisema Vene eriüksuse juhi Sulim Jamadajevi tapmisega seoses taga Tšetšeenia asepeaministrit Adam Delimhanovit, keda kahtlustatakse mõrva tellimises.

Dubai politseiülema, kindralleitnant Dhahi Khalfan Tamimi sõnul on Araabia Ühendemiraadid Delimhanovi tagaotsitavaks kuulutanud ja nõuavad Interpolilt tema vahistamist.

«Kuritöö on sada protsenti tšetšeenide korraldatud ning ... kujutab endast räpast omavahelist arveteklaarimist,» sõnas Tamim täna ajakirjanikele.

Politsei sõnul on nad tapmisega seoses kinni võtnud kaks kahtlusalust - ühe Tadžiki ja ühe Iraani kodaniku - ning otsivad taga veel nelja inimest.

Iraanlane Mahdi Lournia on peamine kahtlusalune, kuid Iraan ning selle eriteenistused tapmisega seotud pole, kinnitas Tamim.

Lisaks Delimhanovile on tagaotsitavate nimekirjas veel kaks Venemaa ja üks Kasahhi kodanik, kes lahkusid Dubaist kohe pärast Jamadajevi tapmist.

«Venemaa peab nende tapjate suhtes võtma kindla seisukoha,» nõudis politseiülem.

Jamadajev tapeti 28. märtsil maa-aluses autoparklas Dubai mereäärses luksuselamurajoonis.

1973. aastal sündinud Jamadajev võitles esimese Tšetšeenia sõja ajal välikomandörina iseseisvuslaste poolel, kuid läks teise Tšetšeenia sõja alguses koos vendadega üle Venemaa poolele.

Temast sai Vene siseministeeriumi otsealluvuses oleva eripataljoni Vostok (Ida) komandör. See oli Tšetšeenias ainuke väeüksus, mis ei olnud president Ramzan Kadõrovi kontrolli all.

Mullu 14. aprillil puhkes Gudermesi lähedal lahing Vostoki ja Kadõrovile ustavate vägede vahel, kui Jamadajev ei andnud teed Kadõrovi konvoile. Konflikti tõttu kuulutati Jamadajev tagaotsitavaks süüdistatuna mõrvas, inimröövis ja teistes rasketes kuritegudes.

21. augustil saadeti Sulim Jamadajev erru ning väidetavalt tühistati päev hiljem ka tema tagaotsimiskuulutus.

Jamadajevi juhitud pataljoni Vostok on süüdistatud eriti julmal viisil vangide ülekuulamises, piinamistes, tapmistes ja laipade rüvetamises.

Vene analüütikute hinnangul tähendab Jamadajevi surm 32-aastase Kadõrovi viimase tõsise oponendi kadumist Tšetšeenias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles