Leedu riigipea ja välisminister on eri meelt Obama kõne osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama Prahas kõnet pidamas.
USA president Barack Obama Prahas kõnet pidamas. Foto: AP / Scanpix

Leedu president Valdas Adamkus kritiseeris täna Prahas kõnet pidanud USA presidenti, öeldes, et Barack Obama sõnades polnud midagi uut.

Samas ütles Leedu välisminister Vygaudas Ušackas vastupidiselt, et Obama kõne oli sisuline, vaatamata sellele, et Obama ei rääkinud otsesõnu Leedu ja Baltimaade julgeolekust.

ELi ja USA tippkohtumise järel ütles Adamkus ajakirjanikele, et oli kuulnud mitmetisi vastukajasid kõnele, ent jääb ise avameelselt kriitiliseks.

«Ootasin presidendi kõnest rohkem, kuna seda reklaamiti välja ja esitleti kui Ameerika parimaid välispoliitilisi kõnesid Euroopas,» ütles Adamkus.

Presidendi sõnul ei olnud kõnes juttugi uutest standarditest või täielikust Ameerika välispoliitika muutusest. «Nii et selles mõttes arvan ma teisiti kui need, kes olid pimesi hardad, peaaegu oimetud saadud teabe uudsusest,» lausus Adamkus.

Adamkuse sõnul võib kõnet peetuks pidada. «Oma tähelepanekud ta tegi, ent isiklikult kui keegi, kes jälgib välispoliitikat, ei kuulnud ma midagi uut,» ütles Adamkus.

Obama kinnitas oma kõnes peamiselt NATO kollektiivkaitse põhimõtte olulisust, aga ka vajadust pidada kõnelusi Venemaaga ja jätkata dialoogi. Adamkuse sõnul on viimane vastastikune tegevus.

Ušackase sõnul oli Obama kõne «järelduslik», isegi kui konkreetselt jäeti mainimata Leedu ja Baltimaad tervikuna.

«USA riigipea kinnitas oma Praha kõnes, et Euroopa on USA lähim partner,» märkis minister ja tõi esile Obama toetust ELi idapartnerluse initsiatiivile, mis on uus etapp suhetes kuue Ida-Euroopa riigiga Valgevenest Gruusiani.

Lisaks rääkis Obama oma esimese presidendiametis tehtud Euroopa-visiidi esimeses avalikus pöördumises, et Ühendriigid astuvad konkreetseid samme tuumarelvavaba maailma suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles