Prantsuse piiskoppidele teeb muret islamofoobia kasv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemi koolilapsed palvusel Kesk-Prantsusmaal Saint-Leger-de-Fougeret's.
Moslemi koolilapsed palvusel Kesk-Prantsusmaal Saint-Leger-de-Fougeret's. Foto: SCANPIX

Katoliku kiriku juhtivad vaimulikud väljendasid muret islamivastase meelsuse tõusu üle Prantsusmaal ja tunnistasid, et protsessile aitab kaasa kirikus endas levinud suhtumine.

Angoulême'i piiskop Claude Dagens ütles, et viimase aja arengud teevad talle tõsist muret. «Mulle teeb valu katoliikliku islamofoobia esiletõus, nagu sajandeid eksisteeris katoliiklik antisemitism.»

Dagens'i avaldus lisab survet president François Hollande'ile, kelle seisukohavõttu islamiviha küsimuses ootab juba ammu Prantsusmaa suur moslemikogukond.

Angoulême'i piiskop ütles, et tema jaoks tõusis teema teravalt üles seoses oktoobris Vatikanis tutvustatud vastuolulise «Moslemidemograafia» videoga, millel kardinal Peter Turkson ennustab, et islamist saab varem või hiljem Euroopa domineeriv usund.

Vatikan distantseerus hiljem videost, milles ennustati ka, et Prantsusmaal on moslemid enamuses juba 40 aasta pärast.

Dagens'i sõnul tunnistab film murettekitavat nihet suhtumises. «Me elame ühiskonnas, kus hirm imbub igasse nurka. See kehtib nii moslemite kui katoliiklaste kohta.»

Piiskopi muret jagavad paljud tema kolleegid ja mõistagi Prantsusmaa viit miljonit moslemit esindav nõukogu, mis ootab presidendilt islamofoobia avalikku hukkamõistmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles