USA Luure Keskagentuuri juht lahkus ametist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja kindral David Petraeus.
USA president Barack Obama ja kindral David Petraeus. Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) juht David Petraeus pani reedel isiklikel põhjustel ameti maha, teatasid võimuesindajad.

Petraeus teatas tagasiastumisest presidendile saadetud kirjas, põhjusena tõi ta välja abieluvälise armusuhte.

«Pärast 37 aastat teenistust langetasin ma erakordselt halbu otsuseid segades ennast abieluvälisesse suhtesse. Selline käitumine on vastuvõetamatu nii abielumehena ja ka sellise organisatsiooni nagu CIA juhina. Täna õhtul kiitis president mu lahkumispalve heaks,» märkis juhataja pöördumises töötajate poole.

«Dave'i otsus ametist lahkuda tähendab meie riigi ühe kõige austusväärsema teenistuja kaotust,» märkis USA luurejuht James Clapper omapoolses avalduses.

CIA juhi ametikohused võtab esialgu üle praegune asejuhataja Michael Morell.

President Barack Obama võttis lahkumisavalduse vastu ja tänas samas Petraeust väljapaistvate saavutuste eest pikaaegse teenistuse jooksul.

«David Petraeus on teeninud Ühendriike eeskujulikult juba kümnendeid ja osutanud mitmeid erakordseid teeneid. Ta on oma põlvkonna üks väljapaistvamaid ohvitsere iga mõõdupuu kohaselt,» märkis president.

Ühendriikide meedias on Petraeuse tagasiastumine põhjustanud suurt imestust, sest paljude hinnangul pole salasuhe tema ametikohalt lahkumiseks piisav põhjus. Liibüas Benghazis aset leidnud rünnak USA saatkonnale oli Petraeuse laitmatu karjääri ainus suurem kriis ja Ühendriikides on juba oletatud, et pigem võib see olla tagasiastumise tegelikuks taustaks.

Petraeus asus Luure Keskagentuuri juhtima 2011. aasta septembris. Enne seda oli ta olnud NATO vägede juhataja Afganistanis ja teeninud Ühendriikide armeed 37 aastat. Petraeuse teeneks peetakse pööret Iraagi sõjas ja Obama Afganistani-strateegia käivitamist, mille tulemuseks oli Talibani oluline nõrgestamine ja ameerika sõdurite kojutoomine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles