Leedu politoloog: sõnajärg on presidendi käes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė
Leedu president Dalia Grybauskaitė Foto: SCANPIX

Leedu konstitutsioonikohtu otsuse järel, mille kohaselt pole parteinimekirjadele tuginevate valimistulemuste tühistamiseks alust, peab president teatama selgelt, millisena ta võimuliidu koosseisu näeb, ütles laupäeval Leedu politoloog.

«Praegune olukord on tähtis selle poolest, et nüüd peab president astuma järgmise sammu ja väljendama arvamust selle kohta, millisena ta näeb võimuliitu ning täpsustama oma seisukohta. See muutub kõige tähtsamaks,» ütles BNSile Vilniuse Ülikooli välissuhete ja politoloogiainstituudi direktor Ramūnas Vilpišauskas.

Kommenteerides president Dalia Grybauskaitė reedest avaldust, mille kohaselt näeb ta kolme võimalikku koalitsiooni, ütles Vilpišauskas, et üheks neist on ilmselt lai ehk nn vikerkaarekoalitsioon, mis koosneb sotsiaaldemokraatidest ja konservatiividest.

«Võimalik on alternatiiv ilma Tööerakonnata, kuna president ütles selgelt, et ta ei taha seda parteid võimuliidus näha, oleks koalitsioon sotsiaaldemokraatidest ja konservatiividest, samuti liberaalsest liikumisest. Teisisõnu vikerkaarekoalitsioon,» märkis ta.

Politoloog lisas, et president võis pidada silmas ka kõiki parlamendis esindatud erakondi, välja arvatud valitsevaid konservatiive, liberaale ja Tööerakonda, kuid et selline kooslus «oleks veelgi ebastabiilsem».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles