Helsingi Lähis-Ida tuumakonverentsi toimumine muutus küsitavaks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Helsingile
Vaade Helsingile Foto: SCANPIX

Helsingisse selle aasta lõppu kavandatud tuumarelvavaba Lähis-Ida konverentsi toimumine on sattunud küsimärgi alla, kirjutab USA meedia.

Meedia andmetel teatavad Ameerika Ühendriigid kui üks korraldajatest peagi ka ametlikult, et «aeg pole sobiv».

Uudisteagentuur AP kirjutas viitega kahele nimetule diplomaatilisele allikale, et pingeline olukord Lähis-Idas takistab konverentsi korraldamist. Sama uudist tsiteerivad ka näiteks NBC News ja Huffington Post.

Soome ajalehel Helsingin Sanomat on samuti andmeid konverentsi arvatavast ärajäämisest. Välisministeeriumil pidi aga olema mingeid varuplaane.   

See, et Lähis-Idasse tuumarelvavaba piirkonna moodustamist puudutav konverents toimub Helsingis, otsustati ära 2010. aastal.

Nõupidamise toimumisele on saamas osaliselt takistuseks jaanuari lõpus aset leidvad valimised Iisraelis. Iraani hiljutist pakkumist osaleda nõupidamisel peetakse taktikaliseks sammuks.  

Iisraeli tuumaenergiakomisjoni juht Shaul Hover seadis konverentsi toimumise kahtluse alla septembris. Valitsus kiirustas siis teatama, et mingit lõplikku otsust pole langetatud.

Mõni päev tagasi teatas Iraan, et kavatseb saata oma delegatsiooni Helsingisse.

Teadet osalemisest oodatakse kodusõda pidavalt Süürialt. Ka pole ametlikku teadet saatnud Iisrael, mis pole ühinenud rahvusvahelise tuumarelvavastase lepinguga ja mida süüdistatakse salajase tuumarelvaprogrammi omamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles